Vērts pamēģināt! Ēdieni no kazas gaļas 0
Latvijā nav izveidojusies tradīcija lietot uzturā kazas gaļu, kaut arī tai ir augsta uztura vērtība – liesa, maz taukaudu, satur A un B grupas vitamīnus. Pamēģiniet šīs receptes!
No šī pārtikas produkta lietošanas galvenokārt attur kazas gaļai piemītošā specifiskā garša un aromāts. Taču to iespējams pieklusināt, pievienojot garšaugus un garšvielas (ļoti labi sader ar ķiplokiem, pētersīļiem, ingveru, sāli un melniem maltiem pipariem!), iepriekš gaļu iemarinējot, kūpinot un vēl citādi apstrādājot.
Lūk, dažas idejas!
Ēdienus no kazas gaļas piedāvā krodziņa “Lāsīte” šefpavārs Ivo Lamberts.
Sautēts kazas šķiņķis
• Šķiņķis,
• burkāni,
• ķiploki,
• sāls,
• maltie melnie pipari.
Gaļu apbārsta ar sāli un pipariem, apcep kopā ar ķiploka daiviņām (tām atstāj mizu) un šķēlītēs sagrieztiem burkāniem. Tad uzlej ūdeni un 10 minūtes pasautē. Kārto traukā, uzliek slogu un pāris stundas nopresē (šķiņķis būs mīkstāks).
Var pasniegt siltu ar vārītām grūbām, var aukstu griezt šķēlītēs un likt uz sviestmaizes.
Auksti kūpināti kazu stilbi
• Kazu stilbi,
• pētersīļi,
• ķiploki,
• melnie maltie pipari,
• ingvers,
• sāls,
• medus.
Kazu stilbi gatavoti nelielā kūpinātavā, kas apvienota ar mangalu. Pirmās 5 – 6 stundas uzturēta 80 – 85 grādu temperatūra, pēdējo pusstundu tā paaugstināta līdz 110 grādiem. Izmantota alkšņu malka.
Pirms kūpināšanas kazu stilbi apbārstīti ar sāli un maltiem melnajiem pipariem un diennakti noturēti. Pēc kūpināšanas noziesti ar sasmalcinātu pētersīļu, sarīvēta ingvera, sāls un piparu maisījumu, beigās – vēl ar medu (tas palīdz gaļai saglabāt sulīgumu).
Kūpināta kazas gaļa ir garšīga gan uz sviestmaizes, gan salātos. Lai tos pagatavotu, vēl vajag rukolu, ķirštomātus, dzērvenes, kazenes un mellenes. Pārlej ar mērci no rapšu eļļas, sasmalcinātiem pētersīļiem un dillēm.
Kazas aknu pastēte ar dārzeņiem
• 1 kg aknu,
• 270 g burkānu,
• 300 g selerijas,
• 3 ķiploka daiviņas,
• 100 g sviesta,
• sāls.
Katlā (vēlams – čuguna) liek aknas, pārlej ūdeni, pieber sāli un vāra. Pēc 20 minūtēm pievieno burkānus, selerijas, nemizotas ķiploka daiviņas (ar mizu labāk saglabā aromātu) un vāra vēl aptuveni 20 minūtes. Atdzesē un visu sablendē. Pēc tam masu izspiež caur sietu. Pievieno sviestu un iekuļ pastētē. Liek traukos, atdzesē istabas temperatūrā un tikai tad ievieto ledusskapī.
Kazas sirds, nieru un aknu salāti
• 300 g kūpināta kazas siera,
• 3 sirdis,
• 5 nieres,
• 2 aknas,
• 1 paprika,
• pētersīļi,
• ingvers,
• melnie maltie pipari,
• sāls.
Lai šos salātus pagatavotu, vajadzīga kūpinātava, jo sirdis un nieres vispirms nedaudz jāapdūmo, lai iegūtu šo aromātu. Pēc tam sirdīm un nierēm uzbārsta sāli un maltos melnos piparus un mazliet apcep. Arī aknas apcep, tad uzlej nedaudz ūdens, pannai uzliek vāku un piecas minūtes pasutina. Sirdis, nieres un aknas sagriež kubiņos. Kamēr tās siltas, pievieno gabaliņos sagrieztu kūpinātu kazas sieru, lai tas mazliet pakustu. Papriku grilē, sagriež, pieliek salātiem. Beigās pievieno sasmalcinātus pētersīļus un sarīvētu ingveru.
Plātsmaize ar tomātiem un olīvām
Mīklai:
• 1, 5 glāzes kazas piena,
• 5 glāzes kviešu miltu,
• 1 ola,
• 1/2 tējk. sāls,
• 2 ēd. k. cukura,
• 2, 5 ēd. k. eļļas vai sviesta,
• 1 paciņa sausā rauga,
• pētersīļi,
• sīpoli,
• tomāti,
• olīvas.
Bļodā, kur gatavo mīklu, ieber visas sausās sastāvdaļas. Iesijā miltus. Tad pievieno uzsildītu pienu un eļļu (vai sviestu). Glāzē ielej ūdeni (ceturtdaļu no tilpuma), pieber raugu un maisa, līdz tas izkūst. Tad pievieno bļodas saturam un visu rūpīgi samaisa. Samīca viendabīgā masā. Mīklai pievieno sasmalcinātus pētersīļus. Tad mīklu izrullē uz pannas un noliek siltā vietā, lai uzrūgst (jāraugās, lai nebūtu caurvēja). Pēc aptuveni 20 minūtēm uzrūgušo mīklu pārklāj ar sagrieztām tomātu un olīvu ripiņām, sasmalcinātiem sīpoliem. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un 35 minūtes cep 220 grādu temperatūrā.