Mafini, ievārījums un sidrs. Vērtīgie un unikālie paradīzes ābolīši 0
Vitālijs Radenkovs, Inese Drudze
No seniem laikiem literatūrā var atrast publikācijas par kreba tipa jeb paradīzes āboliem. Tiem ir bagātīgs ķīmiskais sastāvs, tie satur daudz pektīnu, olbaltumvielu, antioksidantu, kas samazina šūnu novecošanās procesu.
Ābolos esošās pektīnvielas izvada no organisma toksīnus, attīrot zarnu traktu un normalizējot tā darbu. Turklāt paradīzes āboli satur plašu klāstu organisko skābju (ābolskābe, citronskābe, vīnskābe), vitamīnus (A, B, C, PP), minerālvielas (kalcijs, dzelzs un fosfors) un 28 mikroelementus, starp kuriem ir varš, cinks, niķelis, mangāns, kobalts.
Paradīzes āboliem bioloģiski aktīvo vielu daudzums ir 6–10 reizes lielāks nekā lielaugļu āboliem. Tomēr, neraugoties uz plašo ķīmisko sastāvu un vairākām pozitīvām īpašībām, kreba ābolus cilvēki pārtikā lieto minimāli. Pārsvarā tos izmanto sulas ieguvei sidra ražošanā, bet cietā frakcija (miza, mīkstums, sēklas, kātiņi) netiek izmantota pilnībā.
Mafini ar kreba ābolu spiedpaliekām
Popularizējot paradīzes ābolus un bezatlikuma ražošanas tehnoloģiju, Dārzkopības institūta zinātnieki izstādē “Riga Food 2018” piedāvāja apmeklētājiem mafinus (kēksus) ar kreba ābolu spiedpaliekām. Mafini bija ar samazinātu cukura un tauku daudzumu, bet palielinātu šķiedrvielu daudzumu.
Pateicoties pievienotajām spiedpaliekām, mafiniem bija plašs un vērtīgs ķīmiskais sastāvs. Gatavojot mafinus, zinātnieki 7% miltu aizstāja ar spiedpaliekām, tādējādi būtiski paaugstinot šķiedrvielu daudzumu produktā. Izstādē mafiniem bija liela piekrišana un pozitīvas atsauksmes. Apēdot mazāk nekā puskilogramu (tas nemaz nav daudz, jo mafini ir diezgan smagi) šā vērtīgā mafina, cilvēks nodrošina sevi ar šķiedrvielu diennakts normu (30 grami).
Turpmākajā darbā tiek plānots apstrādāt spiedpaliekas ar enzīmiem (jeb hidrolizēt) vai fermentiem, tādējādi 7% vietā varēs pievienot pat 20% spiedpalieku, neietekmējot mafinu apjomu, bet vēl vairāk uzlabojot to ķīmisko sastāvu. Turklāt spiedpalieku apstrāde ar fermentiem ļaus sadalīt spiedpaliekās esošās šķiedrvielas, tā atbrīvojot vielas, kas bija saistītā veidā. Pateicoties tam, var uzlabot bioloģiski aktīvo savienojumu izdalīšanos, palielinot to daudzumu divas un pat trīs reizes.
Gala produkts ar pievienotajām fermentētajām vai hidrolizētajām spiedpaliekām būs vēl veselīgāks.
Paradīzes ābolu izmantošana ir perspektīva
Dārzkopības institūtā Dobelē un arī Pūrē ir pieejams plašs klāsts paradīzes ābolu šķirņu un hibrīdu. Pētot padziļināti kreba ābolu ķīmisko sastāvu, par unikālu šķirni atzīta ‘Bērnu prieks’ (attēlā).
Šo šķirni selekcionēja selekcionārs Rudolfs Akers. Savlaik selekcionāra ģimene bija izsūtīta uz Sibīriju. Pēc selekcionāra meitu atgriešanās dzimtajās mājās bija palikusi viena šķirne – ‘Bērnu prieks’. Tā šī šķirne nonāca līdz mums. Ar laiku šo šķirni aktīvi sāka pavairot Pūres zinātnieki.
Šķirne ir rezistenta jeb izturīga pret slimībām, tāpēc to lieliski var audzēt bioloģiskās saimniecības.
Zinātnieki uzskata, ka produktiem no kreba āboliem ir liela nākotne. Kā jau minēju, šķirnei ‘Bērnu prieks’ ir ārkārtīgi bagātīgs ķīmiskais sastāvs, tāpēc šī šķirne bija iekļauta Eiropas projektā padziļinātai izpētei. Projekta ietvaros bija pētīts ķīmiskais sastāvs, sākot ar vitamīniem un beidzot ar kompleksiem savienojumiem.
Šķirne ‘Bērnu prieks’ satur daudz A, C, un E grupas vitamīnu, galvenokārt tokoferolus, kas lieliski cīnās ar vēzi, attīrot organismu no ļaundabīgā audzēja šūnām. Parasti pēc sulas izspiešanas blakusprodukti – spiedpaliekas (kātiņi, miza, mīkstums, serde, sēklas) – tiek izmesti, bet tieši tie satur iepriekš minētās vielas.
Pateicoties veiktajiem pētījumiem, kas pierādīja paradīzes ābolu ārkārtīgi bagātīgo ķīmisko sastāvu, var droši teikt, ka spiedpaliekas var izmantot bioloģiski aktīvo piedevu, kā arī pārtikas ražošanā, padarot produktus par īpaši veselīgiem.
Vairāk lasiet žurnāla Agro Tops augusta numurā