Kurš medus vērtīgāks? Skaidro bitenieki 3
Vēlos iegādāties medu. Kurš ir vislabākais un vērtīgākais? ZAIGA K. RĪGĀ
Latvijas Biškopības biedrības pētniece Baiba Tikuma ir pārliecināta: “Jo medus tuvāks tam, kā no stropa ņemts, jo labāks!”. Tāpēc par vērtīgāko uzskatāms šūnu medus. Izdevīgi iegādāties visu kāri un no vienas malas pamazām mieloties ar medu. Ja ar nazi uzreiz metīsies virsū vidusdaļai, būs grūti savākt tekošās medus straumītes no savainotajām šūnām. Iegādājoties šūnu gabaliņu, medus no malējām šūnām būs jau iztecējis, nereti pat sacukurojies. Turklāt iegādāties visu rāmi tieši no bitenieka dravā ir lētāk.
Vērtīguma ziņā nākamie ir šūnu atvākojumi kopā ar medu. Tos gan parasti var iegādāties pie bitenieka. Pa retam kāda burciņa parādās arī pārdošanas vietās, taču pircēji šo vērtīgo produktu nepazīst un pērk tikai retais. Atvākojumu medus rodas, kad pirms tā izmešanas medus kanniņām ar dakšiņu noņem vāciņus. Šajās plānajās vaska plēksnītēs ir daudz vērtīgu vielu. Bites savā gudrībā pratušas izstrādāt vāciņus no tādām vielām, ka medus šūnā nerūgst un nebojājas. Mazus šūnu un atvākojuma gabaliņus var lēni košļāt, līdz tie pamazām apēdas.
Garšas ziņā nevar izcelt vienu medu, jo gaumes ir dažādas. Biškopju aprindās notiek konkursi par labāko medu. Taču nereti uzvarētājs ir no nelielas dravas, vai arī izcilā medus ir maz un tas netiek piedāvāts plašam patērētāju lokam.
Kārtīgi medus ēdāji zina, ka katram medum ir atšķirīgas garšas nianses. Pat monoflorais, pārsvarā no viena nektārauga vāktais medus pie dažādiem biteniekiem garšo citādi.
Tas, ka glabāšanas laikā mainās medus struktūra un garša, ir dabisks process.
Bitenieks Jānis Šnikvalds iesaka medu iegādāties kādā tirdziņā vai specializētā medus veikalā, kur to var degustēt. Turklāt pirms pagaršošanas medu vajag pasmaržot. Organisms ir gana gudrs, un pateiks priekšā, kas patlaban visvairāk vajadzīgs. Vēlmes periodiski var mainīties, tāpēc labāk iegādāties nelielu daudzumu viena veida medus, bet vēlāk – citu.