Foto – Shutterstock

Uztura un garšvielu lietošanas ieteikumi aukstajām dienām 0

Aukstajā laikā daudzi centīgi liek likmes uz ķiplokiem, citroniem, ingveru un citiem imunitāti stiprinošiem produktiem, bet tikpat svarīgs ir pareizs ēšanas režīms.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Gan laiskiem ziemas prieku baudītājiem, gan aktīvā sporta cienītājiem uztura speciāliste Lizete Māldere iesaka pievērst uzmanību veselīgiem ikdienas ēšanas paradumiem – ēdiena daudzveidībai, lai pietiktu uzturvielu un nodrošinātu organisma aizsargspējas. Regulāras ēdienreizes organismu apgādā ar enerģiju un palīdz uzturēt optimālu ķermeņa temperatūru.

Katru dienu ēdienkartē jābūt svaigiem augļiem, dārzeņiem un garš­augiem, jo vitamīni, minerālvielas un antioksidanti palīdz justies aktīvam, enerģijas piepildītam un veselīgam.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aukstā laikā sasildīties palīdz silta tēja, zupas, asas un pikantas garšvielas (ingvers, kanēlis, krustnagliņas), karsta un relaksējoša vanna, fiziskas aktivitātes. Ik dienu vismaz 30 minūtes jāpavada svaigā gaisā, ātrā tempā staigājot vai tīrot sniegu.

Ja ieplānotas fiziskas aktivitātes (slēpošana vai pārgājiens), vienmēr līdzi jāņem silta tēja, ūdens, kas papildināts ar augļu piedevām, vai augļu sula, lai uzturētu nepieciešamo šķidruma daudzumu organismā. Tā jāiemalko visas dienas garumā, negaidot slāpju sajūtu. Noder arī veselīgas uzkodas – žāvēti augļi, pilngraudu cepumi, graudaugu batoniņi vai maize. Pēc aktīvi pavadīta laika jāietur kārtīga ēdienreize ar olbaltumvielām (liesa gaļa, pākšaugi, trekna zivs), graudaugu piedevu (griķi, kartupeļi, pilngraudu makaroni) un svaigiem dārzeņiem.

Jūtot drēgnumu, ēdienkarte jāpapildina ar produktiem, kas bagāti ar omega-3 taukskābēm, un to visvairāk ir treknās zivīs.

Ja brīvdienās paredzēts laiskoties mājās, pusdienās piemēroti liesi dārzeņu sacepumi, augļu sorbeti un pilngraudu kēkss.

6 pikantas piedevas aukstajām dienām

1. Anīss – bieži izmanto elpceļu infekciju gadījumā, jo atvieglo elpošanu un ietilpst arī pretklepus mikstūru sastāvā.

2. Krustnagliņas – baktericīda iedarbība, mazina kuņģa spazmas, zobu sāpes, palīdz uzlabot atmiņu.

3. Melnie pipari – palīdz pret klepu, uzlabo apetīti, šķidrina asinis, paaugstina organisma tonusu; dzērieniem izmanto nevis maltus, bet graudu piparus.

4. Zvaigžņu anīss jeb badjāns – mazās devās stimulē gremošanu, lielās devās aktivizē nervu sistēmu.

5. Kardamons – labvēlīgi ietekmē nervu sistēmu, mazina spriedzi, atbrīvo no migrēnas; dzērienu ar kardamonu lieto 30 minūtes pirms ēšanas.

6. Kanēlis – paplašina asinsvadus, uzlabo vielmaiņu, pazemina holesterīna un cukura līmeni asinīs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.