Velingtons Lieliskais. Kraukšķīga mīklas garoziņa ar sulīgu oderi 5
Ļoti gards, sātīgs, piemērots gan spēcinošai maltītei ikdienā, gan kā pamatēdiens godos. Izcils pavadonis sarkanvīnam un, lai arī izskatās sarežģīti, samērā viegli pagatavojams – tik daudz labu vārdu parasti tiek minēts saistībā ar šo dūšu piesienošo gaļas pīrāgu.
Īpaši piemērots tas būs laikā, kad diena saraukusies īsumā un virtuves krāsns un tajā gatavots ēdiens mājā ienes īpašu burvību. Lai pīrāgs izdotos, kā nākas, tomēr jāņem vērā daži mazi knifiņi. Kāpēc to sauc par velingtonu, īstas vienprātības nav, un vēsture, visticamāk, patiesību noklusēs.
Zināma tikai leģenda, ka šāds pīrāgs iepriecinājis kaut kādu grāfu Velingtonu, kāds asprātis min līdzību ar angļu gumijas zābaka stulmu (wellington – “gumijas zābaks”), un gan jau vēl klīst kādi nostāsti un arī citi nosaukumi, piemēram, ganu pīrāgs. Ja ņem talkā iztēli, kaut ko līdzīgu pildītam zābakstulmam var saskatīt.
Katrā ziņā šim pīrāgam ir ārkārtīgi daudz variantu, ko tam likt pildījumā, un katrai tautai ir savs ieskats par to – tā vēderā var būt tikai sēnes un dārzeņi vai ar šķiņķi oderēta gaļa, var būt akniņu pildījums kopā ar gaļu, kā to, piemēram, iecienījuši franči, vai putns ar svaigsieru, spinātiem un vēl…
Iespēju daudz. Bet vienojošais elements šajā ēdienā ir kraukšķīgā mīklas garoziņa, zem kuras tad slēpjas kaut kas garšas kārpiņas iepriecinošs.
Velingtons
Sastāvdaļas
• 500 g kārtainās rauga mīklas (var izmantot saldētās kārtainās mīklas plāksnes)
• 800 g liellopa filejas gabala
• 300 g sēņu (ideāli, ja ir arī gailenes)
• 6–8 lielākas vītināta šķiņķa šķēles
• pāris papriku
• burkāns
• vidēji liels cukīni
• sīpols
• ķiploks
• pipari, sāls
• pāris zariņu svaiga timiāna
Pagatavošana
• Liellopa fileju (ja gabals biezs, to gareniski pārgriež) apsāla, sapiparo un uz pannas strauji apcep no visām pusēm, lai iegūst glītu brūnu garoziņu, kas tajā saglabās visas sulas. Noliek atdzist.
• Tikmēr sakapā ķiplokus, sēnes un arī apcep, lai iztvaiko liekā sula.
• Atsevišķi sacep sīpolus, tad arī dārzeņus.
• Uz pārtikas plēves izklāj plānas vītinātā šķiņķa šķēles – tās kalpos kā odere un neļaus mīklai samirkt.
• Uz tām izlīdzina sēnes ar ķiplokiem, sīpoliem, dārzeņiem un daudz garšvielām, vidū iegulda apcepto gaļu. Satin stingru rituli un liek ledusskapī uz stundu dzesēties, lai iegūst stingrību.
• Uz miltiem nokaisīta galda izrullē kārtaino mīklu, malas apziež ar sakultu olu.
• Atdzesēto gaļas veltni ar oderējumu atbrīvo no plēves, liek uz mīklas un visu satin garenā kukulītī. Rūpīgi aizspiež galus.
• Pīrāgu sadursta ar dakšu vai ar nazi veido nelielus iegriezumus, noziež ar olu. Cep cepeškrāsnī 190–200 grādos 30–40 minūtes.
• Ja gaļas gabals ir biezāks un cepts aptuveni pusstundu, tas vidū būs maigi rozā. Cepot 40 minūtes, gaļa joprojām būs ļoti sulīga, taču ne sārta.
• Ja gribas tikai viena veida gaļu un šķiņķi neliek, tad sēnes un dārzeņi jāsacep sausāki, citādi mīkla kļūst ķepīga.
• Pīrāgu var pasniegt ar sēņu un saldā krējuma mērci, ko pagatavo, kamēr velingtons cepas krāsnī. Piedevai piemērots krāsnī cepts muskatķirbis.
• Norādīto produktu daudzums ir tikai uzvedinošs – nav svarīgi, vai kādu reizi vairāk būs gaļas vai sēņu, vai dārzeņu, vai tikai kāds no tiem.
IZMĒĢINIET!
Labi garšo arī pīrāgs, kam pildījumā likta cūkas maltā gaļa, kas pirms tam sacepta uz pannas ar kapātiem ķiplokiem, dārzeņiem un daudz garšvielām.