Marijas Lepēna un Emanuels Makrons
Marijas Lepēna un Emanuels Makrons
Foto. Scanpix/JOEL SAGET and Eric FEFERBERG / AFP

Makrons izslēdz atkāpšanos; RN mērķis: prezidente Lepēna 80

Emanuels Makrons jebkurā gadījumā paliks prezidents, jo valsts galvu ievēl tauta neatkarīgi no parlamenta un viņš ir izslēdzis iespēju atkāpties no amata. Taču viņa rīcības brīvība nākotnē, visticamāk, būs stipri ierobežota: Makronam nākotnē varētu nākties strādāt ar jauno RN partijas līderi Džordanu Bardellu kā premjerministru.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst īsti brīnumbērni un laimes lutekļi 6
Veselam
Produkti, kas nāk par labu aizkuņģa dziedzera veselībai un pat samazina aizkuņģa dziedzera vēža risku 9
Lasīt citas ziņas

Taču, ja RN pēc vēlēšanu otrās kārtas nesasniegs absolūto vairākumu,

varētu būt alternatīva, kas radītu problēmas arī prezidentam – strupceļš Nacionālajā asamblejā, kurā labējie un kreisie spēki bloķē viens otru.
CITI ŠOBRĪD LASA

RN partijas vadītājam Džordanam Bardellai valdība viņa vadībā būtu tikai pagaidu mērķis. 2027. gada prezidenta vēlēšanās, kurās Makrons vairs nevar startēt, Marinai Lepēnai vajadzētu kandidēt vēlreiz – tā būtu ceturtā reize – un pēc tam kļūt par prezidenti. Ja tas izdotos, “tad mums noteikti būtu pavisam cita Eiropa,” uzskata Ronja Kempina.

Francijas izstāšanās no Eiropas Savienības un eiro vairs nav problēma – Marinai Lepēna ir mācījusies no pagātnes neveiksmēm.”

No otras puses, ir daudz lielāka iespējamība, ka “tāpat kā Džordžija Meloni Itālijā, arī Marinai Lepēna paliktu ES, lai apgrieztu ES, iedragātu to un pārveidotu to saskaņā ar pašas teikto.”

Izšķirošais jautājums federālajai valdībai

Tomēr Berlīnes valdībai pēc otrās parlamenta vēlēšanu kārtas varētu rasties neērti jautājumi. Jo gan RN, gan Kreisā alianse plāno lielus papildu valdības izdevumus, ja uzvarēs vēlēšanās. “Francijai jau ir ar muguru pret sienu finansiāli, un tai ir ārkārtīgi liels valsts parāds,” saka Ronja Kempina. Eiropai varētu draudēt jauna valsts parādu krīze tāpat kā pirms 15 gadiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.