Kā audzēt mētru “Mini Mint”, kas der ēdienu aromatizēšanai 0
“Kas ir Mentha requienii ‘Mini Mint’, ko piedāvā kā jaunumu šajā sezonā?” INTA TALSU NOVADĀ
Nacionālā botāniskā dārza Lakstaugu floras nodaļas zinātniskā asistente Ilma Nereta stāsta, ka auga latviskais nosaukums ir Rekviēna mētra. Šāds nosaukums dots par godu franču dabas pētniekam.
Daudzgadīgā lūpziežu dzimtas sedzējauga, garšauga dzimtene ir Korsika, Itālija, Sardīnija. Tas veido tikai 3–10 cm augstu, blīvu paklāju. Mētrai augsnes virspusē veidojas horizontālie dzinumi, kas labi apsakņojas un der augu pavairošanai. Lapas ir nelielas, 2–7 mm garas, ovālas, spilgti zaļas, ar spēcīgu aromātu. Ziedi mazi, neievērojami, ceriņkrāsā un zied jūnijā–augustā. Augs pievilina bites un tauriņus.
Piemērota trūdvielām bagāta, viegla, mitra, bet labi drenēta augsne, saulaina vai daļēji noēnota vieta. Pielāgojas dažādām augsnēm, taču slikti pacieš sausumu. Uzskata, ka Rekviēna mētra ir viens no labākajiem kompanjoniem brokoļiem, galviņkāpostiem, ziedkāpostiem un citiem kāpostaugiem, jo ar spēcīgo smaržu atbaida dažas kaitēkļu sugas. Tradicionālajā medicīnā mētru izmanto kā antiseptisku un pretdrudža līdzekli. Slimības un kaitēkļi mētru bojā reti. Vienīgi ēnainā, mitrā vietā tā var ciest no puvēm.
Lapiņas var plūkt nepārtraukti un izmantot ēdienu aromatizēšanai, tējām, salātiem. Rekviēna mētra ir pievienota populārajam piparmētru liķierim Creme de Menthe.
Rekviēna mētras šķirne ‘Mini Mint’ ir piemērota audzēšanai konteineros. Pievilcīgajam augam ar ļoti mazām lapiņām iepriekš audzē dēstus. Nodrošinot +20 °C temperatūru un vienmērīgu mitrumu, sadīgst 5–7 dienās. Sadīgušos izpiķē 10 cm diametra podos.