Vēl var sēt dārzeņus rudens ražai 0
“Kur dārzā vietas tukšas, var iesēt redīsus, daikonus vai salātus. Tie no vēsuma nebīstas un būs ēdami, kad citu zaļumu vairs nebūs,” iesaka sēklu sortimenta speciāliste Irēna Šmukste no Rīgas.
Izvēlas redīsus
Ja tagad sēj, redīsi būs ēdami jau pēc mēneša. Laika apstākļi ir redīsiem tīkami, jo līdzinās pavasarim – vairs nav karsts, diena kļūst īsāka, biežāk uzlīst lietutiņš.
Piemērotas šķirnes, kurām norādīts, ka tās sējamas pavasarī, piemēram, ‘French Breakfast 3’ (gari ar baltu galiņu), ‘Saxa 3’ (apaļi, sarkani), ‘Carmen’ (apaļi, sarkani, ar maigu garšu). Dzeltenas saknes veidojas šķirnei ‘Zlata’ (mīkstums balts, ar asu garšu).
Izmēģina daikonus
Ir īstais brīdis iesēt arī redīsu lielo brāli daikonu, piemēram, šķirni ‘Tama Winter’ F1, kas izturīga pret slimībām un aukstumu. To sakne ir pamatīga (30–40 cm gara), tādēļ sēklas sēj retāk nekā redīsus. Lai sakne varētu labi attīstīties, augsni vajag irdenu, to sastrādā dziļi. Daikoni aug ilgāk par redīsiem, un tagad ir pēdējais laiks sējai, lai izaudzētu daikonus, kurus paredzēts uzglabāt ziemai. Oktobra beigās raža būs gatava. Pagrabā tie lieliski saglabājas līdz pavasarim un ir sulīgi un maigi. Piemēroti salātu gatavošanai, bērniem ziemā patīk grauzt baltās saknes ripiņas.
Lociņu ieguvei siltumnīcā var iestādīt steidzināmos sīpolus, tiklīdz tie parādās veikalos. Ziemas sīpoliem gan vēl nav īstais laiks stādīšanai. Siltumnīcā der iesēt arī dilles.
Nākamā gada ražai var iesēt skābenes.
Audzē salātus
Ir īstais brīdis iesēt arī kādus no salātiem. Tos var sēt gan uz lauka, gan siltumnīcā (segtajās platībās būs mīkstāki un sulīgāki, ražos ilgāk). Salāti nebīstas no nelielām salnām, taču pirms lielāka sala vajadzēs novākt. Salātus ierasts ēst, kad galviņas jau glīti lielas. Taču tik ilgi nav jāgaida – gardi ir arī pavisam jauni mazi salātiņi. Tādas lapiņas ir populāra prece veikalos.
Var sēt arī tā saukto salātu baldriņu.
Vēsums patīk arī erukai, rukolai. Tā būs ēdama, kad citu zaļumu vairs nebūs.
• Veikalos ir speciālas salātu šķirņu sēklas un maisījumi, kas paredzēti ēšanai jauni.