Veiksminieka kotletes. Fotorecepte no mednieku krājumiem 1
Autore – Kate Šterna
Katram no mums ir savs veiksmes mērs. Dažam ir plašas iespējas, bet citam visu izšķir pāris metri. Tā arī novembra pēdējā sestdienā Bārtas mežos kritušajam alnītim gāja. Veiksmes viņam pietika veseliem sešiem šāvieniem… vai izturības, vai spīta? Es viņu tikai starp kokiem dabūju redzēt, iekams alnis izgāja cauri mežiņam un parādījās citiem medniekiem, kam bija iespēja šaut.
Galu galā atradām asiņu piles, ar suņiem sadzinām pēdas un dabūjām to alni. Tā nu viņš mūsu saimes galdā nonāca. Paldies par to!
Riteni izgudrot vairs nav iespējams, bet variācijas gan var būt bezgalīgas. Šīs bija manas pirmās sezonas pirmās aļņa kotletes. Iespējams, kādam noderēs recepte.
Sastāvdaļas
Tātad gaļa stāvējusi ledusskapī četras dienas pēc medībām. Savācu maļamos gabaliņus. Sanāca aptuveni divi kilogrami. Klāt piepirkām cūkas sānus, tādus labi treknus. Kopā sagatavoju divus kilogramus un četrsimt gramus maltās gaļas. Starp citu, cik kolosāli ir strādāt ar labu tehniku! Elektriskā gaļas mašīna ir viens izcils izgudrojums.
Papildu sastāvdaļas:
• 4 olas
• 2 ēdamkarotes miltu
• pāris vidēju burkānu (rīvēti uz pašas smalkākās rīves)
• 100 grami piena
• 1 milzu sīpols un 3 ķiploka daiviņas (sīpoli un ķiploki no pašu fazendas)
• 3 tējkarotes jūras sāls (bez kaudzītes)
• tējkarote cukura (var izmantot medu, bet tad jāņem 1 ēdamkarote)
• mārsils 1 – 1,5 tējkarotes
• tējkarote malto piparu
• svaigs rīvēts ingvers – aptuveni 5 grami
• 4 – 5 tējkarotes ķimeņu
• rīvēts muskatrieksts pēc patikas
Pagatavošana
Gaļu samaļ kopā ar sīpoliem, pievieno rīvētus burkānus un visas garšvielas. Ar rokām maisa un mīca. Pieliek arī olas, pienu un miltus.
Garšvielu kombinācija katram noteikti ir sava, bet man šķiet, ka mārsils meža gaļai ir neaizstājama piedeva. Paldies par savlaicīgu padomu kādai viedai medniecei!
Kotletes pirms cepšanas jāapvārta miltos vai miltu un rīvmaizes maisījumā, lai pēc iespējas saglabātos aromāts un gaļas sula. Bez šī apvalciņa kotletes iznāks pasausas.