3
KUR IEGĀDĀTIES?
Veikala “Dabas stacija” plauktos saskaitīju 26 veidu sieru, kas nav gatavots no piena. No tiem astoņi ir tofu sieri – bez piedevām, kūpināts, ar ķiplokiem, ar ķimenēm, ar jūraszālēm u. c. Cena – no 1,95 līdz 2,92 eiro par 250 g. Arī pārējo sieru izvēle ir ļoti plaša. Tie ir ar Čedaras, Mocarellas, Parmezāna, Goudas siera garšu, ar sēnēm, oregano un olīvām. Lielākā daļa šo siera izstrādājumu nākusi no Grieķijas ar zīmolu “Violife”. Cena ļoti atšķirīga. Piemēram, baltais Čedaras tipa siera izstrādājums (Lielbritānija) maksā 4,34 eiro par 190 g, bet tikai nedaudz vairāk – 235 g – Parmezāna tipa siera izstrādājuma maksā krietni vairāk – 7,04 eiro.
Pēc vegāniem piemērotiem sieriem apvaicājos arī lielveikalā “Stockmann”. Pārdevēja ieteica tofu sierus. Tie te nopērkami trīs veidu – “Morinoga” (ASV; 394 g – 2,33 eiro), “Bon” (Igaunija; 250 g – 2,69 eiro), bio tofu siers “Joya” (Nīderlande; 250 g – 2,21 eiro).
SASTĀVS:
Tofu sojas siers “Morinoga” (ASV): ūdens, sojas pupiņas, sojas olbaltuma izolāts (sojas daudzums – 12,6%), skābuma regulētājs – E 575, cietinātājs – E 509.
Baltais Čedaras tipa siera izstrādājums (Lielbritānija): ūdens, kartupeļu ciete, nehidrogenētas augu eļļas un tauki, sojas proteīns, rauga ekstrakts, biezinātājs: karagināns, sāls, dabisks aromatizētājs, kalcija fosfāts, krāsviela – karotīns.