Vegānu siers – vien garšas apmāns. No kā to gatavo un kādiem ēdieniem pievienot? 3
Pasaulē, arī Latvijā, arvien populārāks kļūst veģetārisms un vegānisms. Vegāni, kā zināms, ēdienkartē neiekļauj gaļu, olas, pienu un tā produktus. Nogaršoju vegāniem paredzēto siera izstrādājumu – pēc garšas tas no īstā siera būtiski neatšķīrās, bet krāsnī ceptas siera maizītes gan neizdevās diez cik garšīgas. No kā gatavo vegāniem paredzēto sieru un cik tas ir veselīgs?
Uztura speciāliste LIZETE MĀLDERE: – Veikalos nopērkamie siera izstrādājumi lielākoties gatavoti no sojas, augu taukiem un ūdens. Modificētā ciete, sojas lecitīns, biezinātājs – karagināns, nehidrogenētas augu eļļas un tauki, kokosriekstu eļļa, konservants sorbīnskābe, olīvu ekstrakts, polifenols, soja, sojas mērce un citas sastāvdaļas, kas pievienotas izstrādājuma masai, nodrošina to, ka tā gan pēc struktūras, gan garšas kļūst līdzīga sieram. Piemēram, neiebiezināta augu eļļa un kokosa tauki sieram piešķir masu, garšu un sajūtu, ka produkts kūst mutē. Karaginānu un cieti izmanto, lai sieram radītu noteiktu cietību un masas apjomu, olīvu un polifenolu ekstraktu – lai augu tauki pārāk ātri nesabojātos, soju un sojas mērci – garšas uzlabošanai un uzturvērtības palielināšanai. Pateicoties konservantam sorbīnskābei, šo produktu var ilgāk uzglabāt, bet beta karotīns uzlabo krāsu.
Pirms iegādājaties jebkuru produktu, iepazīstieties ar tā sastāvu. Ja siera masa galvenokārt veidota no augu taukiem, ūdens un cietes, uzturvērtības ziņā tā īsto sieru noteikti neaizstās. Tā radīs vien apmānu garšas kārpiņām. Iepazīstoties ar sastāvu, pievērsiet uzmanību arī konservantu un krāsvielu daudzumam. Ikdienas uzturā nevajadzētu regulāri iekļaut produktus, kas satur šīs vielas.
Tāpat kā visiem citiem, arī vegāniem ēdienkartē vajadzētu iekļaut augstvērtīgus un uzturvērtības ziņā bagātus pārtikas produktus. Vērtīgākā alternatīva sieram ir tofu siers, ko gatavo no sojas. Tas satur augstvērtīgas olbaltumvielas un kalciju. Laba alternatīva sieram ir arī mājās gatavots siera izstrādājums no riekstiem, eļļas, ūdens, garšaugiem un rauga pārslām. Arī humusu, ko gatavo no pākšaugiem, var lietot smērējamā siera vietā.
Jāpatur prātā, ka ikdienas ēdienkartē nav ieteicamas pārmērības. Ja kādam, kurš ikdienā piena produktus nelieto, tomēr ļoti sagribas baudīt īstu sieru ar tam raksturīgo garšu, no tā nevajadzētu atteikties – jānogriež kaut viena šķēlīte un jāapēd. Ja tomēr esat stingri nolēmis pieturēties pie vegāniskās diētas un kategoriski atsakāties no piena produktiem, iesaku izvēlēties sojas produktus, kas gatavoti bioloģiskajās saimniecībās. Pasaulē galvenokārt audzē ģenētiski modificēto soju, lai gan, kā zināms, viedokļi par ģenētiski modificētiem produktiem ir ļoti dažādi. Es pret ģenētiski modificētu produktu iekļaušanu ēdienkartē izturos noraidoši un tos neiegādājos.