Vegāniskās receptes no Annas Rozītes krājumiem – zupa, cepumiņi un saldējums 0
Raidījumu un pasākumu vadītāja Anna Rozīte mūs sagaida ar sirsnīgu smaidu un ukraiņu boršču, ko pasniedz no mammas mantojumā atstātiem traukiem. – Mana vecmāmiņa un mamma nākušas no Ukrainas, un šī ir viņu recepte, tikai diezgan netradicionāla, manā izpildījumā – bez gaļas.
Anna ir veģetāriete visu savu apzināto mūžu, un ne tāpēc, ka tā ir modes lieta vai sekošana kādai noteiktai ticībai, – viņai gluži vienkārši negaršo gaļa. Pie tā pieraduši arī mājinieki un draugi, kuri labprāt bauda veselīgos ēdienus arī bez sātīgās gaļas. Anna gan nav agresīvā veģetāriete – viņa savu izvēli neuzspiež citiem un atzīst, ka ir daži gadījumi, kad gaļas lietošana uzturā viņai šķiet pilnīgi pieņemama. Šoreiz gan visas Annas receptes ir vegāniskas: – Kaut kā tā sanāca. Šie trīs ēdieni ir veselīgi un ļoti iemīļoti manā ģimenē. Es nevaru sevi saukt par 100% vegāni, tomēr mājās šādus ēdienus sanāk gatavot bieži un ne jau tikai tāpēc, ka tie ir vegāniski, bet gan tāpēc, ka garšo.
Jāpiekrīt – garšo fantastiski!
Ukraiņu borščs bez gaļas
Sastāvdaļas – pupiņas, biete, burkāns, paprika, tomāti, kartupeļi, kāposti, sāls, pipari, lauru lapas.
Pagatavošana.
• Uz nakti pupiņas liek ūdenī, lai uzbriest un paliek mīkstākas.
• Nākamajā dienā pupiņas liek vārīties.
• Tikmēr sarīvē bieti un liek to vārīties – vāra tik ilgi, kamēr pupiņas paliek mīkstas.
• Pannā apcep sīpolu, burkānu un papriku un pievieno tos zupai.
• Klāt pieliek jebkāda veida tomātus – var būt svaigi, var būt bundžiņā, var lietot arī sulu. Galvenais, lai konsistence ir šķidra (ja vajag, var sablenderēt).
• Tomātus liek klāt zupai.
• Tad klāt liek kartupeļus un vāra, līdz tie paliek mīksti.
• Pēdējā brīdī pieliek klāt kāpostus, lai neizšķīst.
• Pēc garšas – sāls, pipari un lauru lapas.
Auzu pārslu cepumi ar banāniem
Sastāvdaļas – banāni, auzu pārslas, āboli, rozīnes vai riekstiņi, medus, sīrups.
Pagatavošana.
• Banānus saspaida ar dakšiņu, lai izveidojas viendabīga masa (vislabāk iegādāties jau ļoti gatavus banānus).
• Sajauc kopā ar auzu pārslām. Var pielikt klāt arī sarīvētus ābolus, lai jūt nedaudz skābumiņu.
• Var likt klāt rozīnes, riekstiņus – pēc izvēles, tāpat medu, sīrupu – arī pēc izvēles, atkarībā, cik saldus cepumus kārojas.
Vegāniskais banānu saldējums
Sastāvdaļas – banāni, mellenes, sojas piens.
Pagatavošana.
• Uz nakti ieliek saldēties banānus un jebkādu augli, kas pašam garšo – manā gadījumā mellenes (ļoti garšīgi ir arī ar mango).
• Visu ieliek blenderī, var pieliet klāt sojas pienu, ja augļi ir pārāk sasaluši un neblenderējas pietiekami labi.