Vegāniska torte – bez miltiem un taukiem! Gatavo Māris Slanārs 0
“Ja cilvēks nedzīvo lielpilsētā, atliek vien doties nelielā pastaigā pa apkaimi, lai atrastu visu maltītei nepieciešamo,” uzskata pāvilostnieks Māris Slanārs, vegāns ar daudzu gadu stāžu. Viņš ne vien lasa ogas un augļus, bet arī palīdz kaimiņiem ravēt dārzus, jo daža laba nezāle Mārim itin labi noder ēdiena pagatavošanai. Arī tortes recepti viņš izgudrojis pats. “Tas man nav nekas īpašs,” viņš apgalvo. “Skatos, kas man pieejams, un salieku kopā ar pieredzi.”
Greznās tortes pašizmaksa iznākusi ap trim eiro, jo lielu daļu sastāvdaļu Māris atradis dabā vai tuvējos dārzos. Vispirms viņš Pāvilostas krūmos salasījis smiltsērkšķu ogas un kazenes. Tie ir kultūraugi, kas daudz kur “izgājuši” no dārziem un nu aug savā vaļā. Papilnam ir arī pamestu ābeļdārzu, tāpēc arī āboli nebija jāpērk. Jāpiebilst, ka Māris nevāc milzu krājumus, bet tikai tik, cik nepieciešams konkrētajai ēdienreizei – viņš dod priekšroku svaigam ēdienam.
Pārējās sastāvdaļas jau bijušas mājās.
Tortei vajadzīgi šādi produkti:
*~ 1kg banāni
*1 krūze auzu pārslu
*Maltas linsēklas
*Cukurs
*3 ēdamkarotes kakao
*Stēvijas pulveris
*1 tējkarote kanēļa
*Puse citrona vai dažas cidonijas.
*Āboli bez serdēm un ar mizu, ~2,5 litri
*Ogas dekorēšanai
Lai pagatavotu torti, nav vajadzīga plīts, toties nepieciešama forma. Māris šim nolūkam izmantojis kaut kur atrastu apaļu veļasmašīnas detaļu 26 cm diametrā un 4 cm augstumā. Līdzīgi var lietot no kartona izgrieztu loksni, kas saliekta aplī un nolikta uz kādas pamatnes, tikai tad jānodrošinās, lai tā nesamirktu, piemēram, ieklājot maisiņu.