Izgatavo dabai draudzīgu iepakojumu ēdienam – vaska lupatiņas! 0
Ja apnicis, ka pārtikas plēvē ievīstītais siera gabals strauji sasmok un maize kulītē pelē, var izmēģināt dabai un produktiem draudzīgāku iepakojumu – vaska lupatiņas. Turklāt tās ir viegli pagatavot arī pašam.
Par vaska lupatiņām dzirdējuši un tās veikalos aptaustījuši daudzi, taču krietnās cenas dēļ drāniņas bieži vien tā arī paliek nenopirktas un neizmēģinātas darbībā.
Profesionāļu radīta lupatiņa, protams, ir īpaši kvalitatīva (ražotājiem ir savi knifi), tā ir glīti noformēta. Daži darinātāji pat pievieno sertifikātus par īpašo vaska un auduma kvalitāti, lupatiņu glīti iepako un dod drukātu lietošanas pamācību.
Tā tiešām varētu būt būs laba dāvana zaļi domājošiem draugiem. Taču savām vajadzībām lupatiņas pirkt ir tīrā izšķērdība. Turklāt lupatiņu virtuvē vajag daudz un dažādas, katrai saimniecei specifiskos izmēros – sieram, maizei, bļodiņu un burciņu pārklāšanai, u. c.
Gādā labas izejvielas
Produktu glabāšanas drāniņai sameklē mājās esošas lietas – kokvilnas audumu, gludekli un cepampapīru. Papildus jāgādā vienīgi vasks.
Audumu piemēra un nogriež tik lielu, cik liela lupatiņa būs vajadzīga (katram savas siera pirkšanas tradīcijas), lai varētu ērti ietīt ēdmaņu. Ja pašam ir bites un vasks, tad lupatiņas iznāks gandrīz par velti.
Pārējie iegādājas vasku plāksnēs (tā ir lētāk) vai gabaliņos (attīrītais, ko izmanto kosmētikas produktu gatavošanā). Var pat likt lietā pārpalikumus no vaska svecēm.
Derēs arī sojas vasks, taču bišu vaskam ir virkne īpašību, kas to padara pārāku. Vaskam ir antibakteriāla iedarbība, kuru zināja pat senie ēģiptieši balzamējot.
Arī bišu stropa vide ir sterila un vaska šūnās ievāktais medus glabājas nevainojami. Cepampapīru labāk iegādāties tādu, kas vidē sadalās, nevis lēto, ar ķīmiskām vielām pārklāto.
Drāniņa top ātri
Uz galda uzklāj vienu kārtu cepampapīra, uz tās liek lupatiņu. Uz lupatiņas plānā kārtiņā uzber vaska gabaliņus. Šim nolūkam vaska šūnu plāksni sasmalcina ar šķērēm vai nazi (paturēta vēsumā, tā arī labi sadrūp tāpat).
Vaska gabalu sarīvē uz rīves vai sadrāž skaidiņas ar mizojamo nazi.Virs vaska klāj vēl vienu cepampapīra kārtu. Gludekli uzsilda tik daudz, lai vasks kūst. Tad, sākot no centra, vasku iekausē audumā.
Gludina virzienā uz malām, lai liekais vasks izspiestos uz āru. Ja vaska būs par daudz, lupatiņa būs cieta un lūzīs. Īsto vaska daudzumu katram audumam var noteikt eksperimentējot. Kad vasks atdzisis, lupatiņa gatava lietošanai.
Darbojoties ar vasku, var rasties plankumi uz apģērba vai grīdas. Tos izņem, uzliekot papīra dvieli un pasildot caur to ar gludekli.
Lieto ilgi un droši
Kad vaska lupatiņā ēdmaņas sainītis satīts vai trauciņš pārklāts, audumu kādu brīdi patur plaukstās. Siltumā vasks pieņems vēlamo formu.
Vaska lupatiņu var lietot ilgstoši, ja ievēro kopšanas noteikumus. To mazgā tikai ar rokām remdenā ūdenī, īpaši nelauzot. Žāvē istabas temperatūrā, ne karstumā vai saules staros.
Lupatiņa nav liekama mikroviļņu krāsnī. Kad drāna šķiet apbružājusies, to var atjaunot, līdzīgi kā gatavojot no jauna.