Publicitātes foto

Vasarīgi tomāti Latgales ziemā. Ilze Jurkāne ciemojas “Mežvidos” un piedāvā gardas receptes 4

Pašu plūkti tomāti ziemas vidū – iedvesmojoši!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Lai iepazīstinātu Latvijas iedzīvotājus ar pašmāju izcilajiem, kvalitatīvajiem un ekoloģiskajiem produktiem, Rimi sadarbībā ar pazīstamo garšas eksperti Ilzi Jurkāni ir izveidojis video stāstu – īsfilmu sēriju “Latvijas gardākie stāsti”. Tie ir veiksmes un pieredzes stāsti, kas ļauj iepazīt spilgtus Latvijas pārtikas produktu ražotājus, kuri piedāvā veselīgu, ekoloģisku un unikālu produkciju. Šie stāsti ir Ilzes Jurkānes dzīvas, vienkāršas un cilvēcīgas sarunas, ciemojoties pie ražotājiem un ceļojot latvisku garšu pasaulē.

Dienā, kad visapkārt slējās sniega kupenas un šķita, ka ziema Latvijā beidzot uz palikšanu atnākusi, manā maltīšu plānā tomāti – tik smaržīgi un īsti, tepat Latvijā izaudzēti! Ticiet vai ne – atlika vien aizbrist pakaļ!

CITI ŠOBRĪD LASA

Sniegotā Latgales meža ielokā izlolotie zīmola “Mežvidi” tomāti uz Rimi veikaliem ceļo no tālā Kārsavas novada, Mežvidu pagasta. SIA “Latgales dārzeņu loģistika” valdes loceklis un saimniecības “Mežvidi” īpašnieks Edgars Romanovskis stāsta, ka nu jau ceturto sezonu pavisam netālu no Latvijas-Baltkrievijas robežas 5 360 kvadrātmetru plašajā, tumšajos rudens un ziemas mēnešos spoži apgaismotajā siltumnīcā galotnītes ņipri augšup slej pat 12 500 tomātu stādu. Kad tuvojamies siltumnīcām, tās šķiet kā kāda slepena zinātnieku mītne kaut kur tālu aiz polārā loka. –Ļoti intriģējoši! Un ne bez pamata, – aplūkot garumgarās tomātu rindas, iepazīties ar entuziasma pilnajiem audzētājiem un ziemas vidū nobaudīt pašas plūktus tomātus – tas iedvesmo!

Intriga ap tomātiem vijas jau kopš tiem senajiem laikiem, kad spāņu kolonizētāji no Centrālamerikas atveda uz Eiropu pirmos tomātus. Kādubrīd tos audzēja kā puķes un uzskatīja, ka tomātu augļi ir pat indīgi. Visa viltība bija tajā, ka 16.-17. gadsimtā Eiropas aristokrāti maltītes baudīja no metāla un sudraba traukiem, bet tomātos esošā skābe, reaģējot ar metālu, radīja cilvēka organismam nedraudzīgas vielas. Toties pieticīgākiem ļaudīm, kas ēda no koka traukiem, tomāti nekaitēja, tālab sākotnēji tie kļuva par vienkāršu maltīšu sastāvdaļu.

Pirmie Eiropā ievestie un audzētie tomāti bija dzelteni. Tālab arī itāļiem, kas vieni no pirmajiem sāka plaši izmantot tomātus, viņu valodā tomāta nosaukums ‘pomodoro’ arvien stāsta par tiem senajiem laikiem, jo pats vārds itāļu valodā nozīmē „zelta ābols”.

Arī saimniecībā „Mežvidi” satiktie tomāti ir īsti ceļotāji! – Stādi tiek iepirkti no sertificētām audzētavām Somijā un pie mums ierodas septembra vidū. Tad tie ir vien 45 cm augsti un jāiestāda diennakts laikā, lai Latvijai tik neierasti – tieši ziemas vidū – iegūtu kāroto ražu.

Pavisam “Mežvidos” šobrīd audzē sešu šķirņu tomātus ķekaros, trīs krāsās – sarkanus, dzeltenus un brūnganus. Pamatā tiek audzēti sarkanie vidēji lielu augļu tomāti ar elegantu šķirnes nosaukumu ‘Endeavour’ un oranžie – ‘Bolzano’. Drīzumā plašāk būs pieejami arī pavisam tumšie, šokolādes krāsas tomāti. Starp daudzajiem vidēja lieluma tomātiem siltumnīcās redzami arī lielie, rievotie tomāti jeb “vēršu sirdis”. Audzētāji ik pa laikam pasūta arī dažādu jaunu šķirņu tomātu sēklas, piemēram, no Francijas, lai paeksperimentētu un, kas zina, varbūt pavisam drīz gardēžus iepriecinātu arī ar citu krāsu, formu un garšas tomātiem.

Reklāma
Reklāma

Mežvidos tomāti netiek migloti vai citādi apstrādāti ar pesticīdiem, tādejādi Latvijas pircēji saņem veselīgus un vitamīniem bagātus tomātus arī ziemas vidū. Sezonas laikā tie izaug pat 13-15 metrus gari un nobriedina vidēji 35-40 tomātu ķekarus, katru ap 700 gramiem smagu. Tātad viens stāds caurmērā saražo pat 27 kilogramus tomātus! Lai dēsti ražotu pilnvērtīgi, tie jāapkopj ik pēc pāris dienām – jāveido galotnītes ar pieciem ziediņiem, jāliek ķekaru turētāji, lai augļu smaguma dēļ ķekars nenolūztu, jānoņem apakšējās lapas un jāveic vēl dažādi darbi, kas ļauj stādam justies iespējami labi. Un kur vēl ražas novākšana!

Gatavos tomātus novāc katru dienu, atbilstoši pasūtījumam. Tā kā “Mežvidi” ne vien paši audzē, bet arī piegādā gatavos produktus veikaliem, tomāti no siltumnīcas līdz pusdienu galdam nonāk ļoti īsā laikā un tas ļauj saglabāt to izcilo kvalitāti – izteiktu tomātu smaržu un garšu. No „Mežvidu” tomātiem sadarbībā ar kādu uzņēmēju Dagdā tiek gatavota arī 100% dabīga tomātu sula.

Siltums, kas nepieciešams siltumnīcu darbībai, tiek ražots blakus siltumnīcām uzbūvētajā biomasas koģenerācijas elektrostacijā, izmantojot mūsu pašu vietējo atjaunojamo resursu – šķeldu, un papildus saražojot Latvijas energoneatkarībai tik ļoti nepieciešamo elektrību. Tādējādi radot lauku reģionos tik nepieciešamās jaunās darba vietas. Papildus siltumam un elektrībai plānots sākt ražot arī aukstumenerģiju, ko varēs izmantot augu uzglabāšanai un klimata regulēšanai siltumnīcās. Siltumnīcas klimata kontroli, apgaismojuma un laistīšanas ciklus nodrošina datorizēta vadības sistēma, kuru uzrauga profesionāli darbinieki. Tā kā ziemā dabiskais apgaismojums veido vien 10% no augiem nepieciešamā, pārējo nodrošina īpašas lampas ar regulējamu augstumu. Jāatzīst, ka man, kā agronomijas nezinātājai, siltumnīcas ar daudzajām lampiņām, tostarp arī krāsainām, šķiet drusku dīvainas, bet glītas un ļoti kārtīgas!

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.