Foto: Matīss Markovskis

Vasarīgi salāti ar foreli un jaunajiem dārzeņiem 0

Sastāvdaļas
* vairākas saujas dažādu salātu, spinātu lapas, rukola u.tml.
* 400 g foreles filejas
* 300 g ķiršu tomātiņu
* 3 vidēji gurķi vai neliels cukīni
* 2 jaunie burkāniņi
* 2 jaunās bietītes
* zaļumi pēc garšas un patikas
* sāls un pipari
* olīveļļa
* citrona sula
* pāris zariņu timiāna un rozmarīna

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Mērcei
* stiebrs citronzāles
* olīveļļa
* medus
* citrona sula

Pagatavošana.
Tomātus vispirms apvītina, lai būtu izteiktāka garša: sagriež uz pusēm, liek uz plāts, kas pārklāta ar cepampapīru, apslaka ar olīveļļu un pāris stundu cepina cepeškrāsnī (karstumā līdz 100 grādiem). Skatās, lai nepārkalst, lai vēl ir sulīgi.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunās bietītes izmanto, kamēr gluži mazas. Tās var nedaudz novārīt vai neilgu laiku sutināt cepeškrāsnī – apslacīt ar olīveļļu un pievienot tīkamos garšaugus, ietīt folijā vai cepampapīrā. Skatās, lai ir kraukšķīgas, nevis pavisam mīkstas.

Foreles fileju ātri aprauj uz pannas no visām pusēm, tikai nedaudz apsvilina, uzbārsta sāli un piparus. Noņem no pannas un, ja vēlas, var uzlaistīt sojas mērci vai kaņepju eļļu, it kā mazliet iemarinējot. Sadala gabaliņos.

Burkānus sagriež smalkās strēmelēs, noblanšē un iemarinē, pievienojot citrona sulu, sāli un cukuru, mazliet svaiga timiāna un rozmarīna, atstāj, lai pastāv 15 minūtes.

Gurķi nomizo un sagriež garenos gabaliņos.

Gatavo mērci – citronzāles stiebru sagriež gabaliņos, liek blenderī. Pievieno citrona sulu, olīveļļu, mazliet medus un sablendē (izmanto vislielāko ātrumu). Pēc tam mērci izlej, izkāš caur sietiņu, lai atbrīvotu no citronzāles šķiedriņām.

Uz šķīvja kārto salātlapas, foreli, apvītināto tomātiņu pusītes, burkānu strēmeles, gurķi, sasmalcinātus zaļumus. Gatavās bietītes pārgriež gareniski uz pusēm, arī liek uz lapām. Visu pārslaka ar mērci, iejauc.

Pavāra piebilde

Ja vēlas asāku mērci, pierīvē mazliet ingvera.

Forele ir trekna zivs, to cep uz sausas pannas, papildu taukvielas nav nepieciešamas. Šādiem salātiem der arī laša fileja, ko gatavo tieši tāpat.

Salātiem var pievienot vārītas paipalu olas, sēkliņas, sagrieztus redīsus vai ko citu pēc patikas.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.