Rabarbera un citrona krēmkūka. Atgādinās par vasaru! 0
Pagatavošanas laiks: 1 stunda 20 minūtes + nakts ledusskapī
PAGATAVOŠANA.
Saldētus un nedaudz atkausētus rabarberus sagriež mazos gabaliņos, pievieno 150 g cukura un liek nelielā katliņā. Vāra aptuveni 10 minūtes, kamēr rabarberi mīksti un sāk šķīst.
Katliņā izkausē pusi (150 g) sviesta. Cepumus sasmalcina virtuves kombainā vai kā citādi, lai būtu kā rīvmaize, un sajauc ar izkausēto sviestu, pievienojot 50 g cukura. Tortes veidni ieziež ar sviestu vai ieklāj cepampapīru. Tajā liek cepumu un sviesta masu. Ar pirkstiem iemīca pamatnē un gar malām, lai viss būtu pārklāts ar apmēram centimetru biezu kārtu. Cepeškrāsnī 180 grādos cep 10 minūtes, kamēr pamatne kļūst nedaudz zeltaina un stingrāka. Izņem no cepeškrāsns un ļauj nedaudz atdzist, tad patur ledusskapī 20 minūtes. Bļodā iesit astoņus olu dzeltenumus, pieber 150 g cukura, ierīvē divu citronu mizu un iespiež sulu. Trauku liek ūdens peldē un ar putojamo slotiņu kuļ. Kad olu masa nedaudz uzsilusi, pievieno savārītos rabarberus. Nepārtraukti kuļ, kamēr masa sāk biezēt, pieskatot, lai pārāk neuzsiltu. Parasti kuļ un silda aptuveni 15 minūtes. Kad masa sabiezē skābā krējuma konsistencē, bļodu izņem no ūdens peldes un turpina kult. Tad pievieno kubiciņos sagrieztu atlikušo sviestu (150 g) – tam jābūt aukstam. Turpina kult, kamēr sviests izkūst.
Olu masu atstāj dzesēties. Tikmēr olu baltumus sakuļ stingrās putās. Tad pamazām pa ēdamkarotei pievieno atlikušos 150 g cukura, lai izveidotos gluda un bieza bezē masa.
Atdzisušajā tortes veidnē lej rabarberu un citrona krēmu (tik augstu, kā ir mīkla veidnes sānos). Virsū ar karoti klāj sakultos olu baltumus ar cukuru, tos nedaudz sapļekšķina, lai veidotos nelīdzena virsma – ezītis. Uzkarsē cepeškrāsni līdz maksimālajiem grādiem (vēlams 300–320) un cep torti 2–3 minūtes, kamēr balto olu masu nedaudz aprauj, tā vietām kļūst brūngana.
Torti liek ledusskapī, lai sastingst, ieteicams vismaz astoņas stundas.
Pavāra piebilde
Jāuzmanās, olu dzeltenumus kuļot ūdens peldē, jo tie jau sāk recēt 72 grādos! Aptuveno temperatūru var noteikt, olu masā ieliekot pirkstu – ja šķiet karsta (aptuveni 65 grādi), tātad pietiek sildīt.
36,6 °C konsultants KRIŠJĀNIS PUTNIŅŠ, folkkluba ALA Pagrabs īpašnieks un šefpavārs