Foto: Anda Krauze

Kā apēst un saglabāt 3

“Ja vien iespējams, ogas jāēd svaigā veidā,” uzsver Anita Hanzena. Viņas padoms – piestāties pie krūma un ēst pilnu muti. Krūmmellenes no krūma nebirst un gatavojas ļoti pakāpeniski – lai nolasītu ražu, pie krūma jāpieiet trīs vai četras reizes. Šogad gan sausums un karstums mazliet ietekmējis šos apstākļus. Anita zina teikt, ka ir arī kombaini, kas lasa ogas, bet tad tās derēs vairāk pārstrādei.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
5 datumi, kuros dzimst vislielākie egoisti
Kokteilis
Nedēļas nogale četrām zodiaka zīmēm sola lielas problēmas. Kuras ir tās, kam jāuzmanās! 3
Krimināls
“Lizuma pagastā 19.septembra rīts iesākās traģiski…” Skolas direktore līdzjūtības runā piemin māsu un brāli, kuri gāja bojā traģiskajā autoavārijā 17
Lasīt citas ziņas

Mellenes ledusskapī var uzglabāt līdz pat 10 dienām.

Bet ziemas krājumiem visieteicamākais ogas atdzesēt un likt saldētavā. Vēlāk ogas varēs pievienot smūtijiem, augļu kokteiļiem (ar saldējumu). Pareizi sasaldējot, mellenes nesalīp. Dekorēšanai izmanto pat uzreiz no saldētavas – ogas ir kā krelles. “Mums nav pacietības gaidīt, kad atsalst. Ogas saglabā formu,” paskaidro Anita Hanzena. Viņa ogas izmanto dažādos desertos. Klasika – melleņu siera kūka vai melleņu pīrāgi. Ideālās brokastis – mellenes brokastu putrā. Anita izmantojusi mellenes, arī marinējot gaļu pirms grilēšanas. “Tas vairāk bija dekoratīvi. Kā jau ogu marinādei, bija tāds atsvaidzinošs efekts. Ogās nav tik daudz skābju, lai ļoti mainītu gaļas īpašības.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Vasarā lielisks padzēriens – ūdenī iemet ogas. Skaisti izskatās, un arī garša, šķiet, ir cita. Mellenes ar šampanieti? Kāpēc ne!? Laba kombinācija meiteņu vakariem.

Vai vārīt zaptes un spiest sulu? “Ja nu ogu ļoti daudz, var darīt. Mums patīk Viena stipra mellenīte. Tas ir uzlējums! Ogas var miksēt ar dzērveņu sulu, avenēm, upenēm vai kādām citām ogām, kurām garša intensīvāka,” iesaka Anita Hanzena.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.