Vasara turpinās! Kāpēc cilvēki vienmēr vēlas kaut ko iekost, esot pludmalē? Tam ir izskaidrojums 21
Daudzi cilvēki atzīst, ka, atrodoties pludmalē, viņi vēlas ēst vairāk nekā parasti – un visbiežāk tas nav saistīts ar diētisko pārtiku. Izrādās, ka šai parādībai ir pilnīgi zinātnisks izskaidrojums. Sertificēta uztura speciāliste komentārā izdevumam The Washington Post paskaidroja, ka “lielais pludmales bads” patiešām pastāv, un tas rodas dažādu iemeslu dēļ – gan bioloģisku, gan emocionālu.
“Domāju, ka mēs par zemu novērtējam to, cik darbietilpīgi ir doties uz pludmali. Plānošana, krēslu nēsāšana, pastaiga pa smiltīm… Reizēm divas stundas nodarbojies ar kādu fizisku aktivitāti, pirms reāli apsēdies uz dvieļa vai krēsla un atpūties,” raksta izdevums.
Turklāt apetīti palielina absolūti visas aktivitātes, ko cilvēki parasti veic pludmalē – peldēšana, volejbola spēlēšana, gliemežvāku kolekcionēšana. Vēl viens izsalkuma vaininieks ir dehidratācija, kuru pludmalē ir diezgan viegli iegūt. Cilvēki viegli var sajaukt slāpes ar izsalkuma pazīmēm, sniedzoties pēc sviestmaizes, lai gan patiesībā viņiem ir nepieciešams tikai ūdens. Tāpat izsalkums vairo tieksmi pēc alkohola, bet arī tas ne tikai atūdeņo, bet daudziem ir vēl papildu ēstgribas stimulators.
Turklāt svarīgi ir tas, ko ēdat pludmalē: cilvēki var turpināt justies izsalkuši, ja sabalansētākas maltītes (dārzeņi, humuss, sviestmaizes) vietā ēd tikai neveselīgu pārtiku (čipsus, saldējumu). Īpaši rafinēti ogļhidrāti vai pārtikas produkti ar augstu pievienotā cukura saturu izraisīs cukura līmeņa lēcienus asinīs, kas neizbēgami novedīs pie tā krituma. Rezultāts: tieksme pēc vairāk ēdiena.
Runājot par pludmales bada emocionālajiem vai psiholoģiskajiem avotiem, vērojot, kā citi cilvēki ēd, mēs arī varam sākt izjust izsalkumu.
Daudzi cilvēki arī saista noteiktus iestatījumus ar noteiktiem ēdieniem, tāpēc, ja ēdiens vienmēr ir bijis jūsu pludmales brīvdienu liela daļa, jūs būsiet gatavs ēst, tiklīdz nokļūsit smiltīs. “Pludmale daudziem var sagādāt nostalģisku sajūtu. Mums tā asociējas ar bērnības spēlēm un ar savām mammām, kuras daudz našķojās… Tas vien var likt aizdomāties par ēdienu un uzjundīt vēlmi kaut ko apēst,” raksta izdevums.