pexels.com/Pixabay

2. 6

Vēl viens būtisks risks ir pārmērīga informācijas atklāšana (oversharing) internetā jeb privātuma neievērošanu. Eksperts norāda, ka tieši bērni ir riska grupa, kura bieži neapzinās, cik bīstamas sekas var radīt privātas informācijas publiskošana tiešsaistē, piemēram, citiem interneta lietotājiem atklājot savu dzīvesvietu, skolu, ģimenes locekļu vārdus vai ikdienas paradumus: “Ir vairāki iemesli, kāpēc bērni internetā var dalīties ar privātu informāciju, tomēr bieži iemesls ir nezināšana – bērni nav iemācījušies atšķirt “nevainīgu” informāciju no tādas, kas var radīt nopietnus draudus ne tikai viņiem, bet arī viņu vecākiem. Piemēram, publicējot savu atrašanās vietu sociālajos tīklos, bērni netieši var atklāt savu mājas adresi svešiniekiem.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo 6
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm
Lasīt citas ziņas

Tāpēc ir vitāli svarīgi, lai vecāki ar savām atvasēm pārrunātu pārmērīgas informācijas atklāšanas sekas un veidus, kā rūpēties par drošību, sekojot līdzi publicētajam saturam. Viens no risinājumiem, ko vecāki var izmantot, ir iespēja iestatīt privātuma ierobežojumus bērnu sociālo tīklu profiliem. Tādā veidā vecāki nodrošina, ka publicēto saturu redz tikai bērna draugi.

Papildu tam vecākiem kopīgi ar bērnu būtu ieteikums “iziet” cauri visam draugu sarakstam bērnu sociālā tīkla profilā un par katru uzdot bērnam jautājumu. Ir būtiski, ka bērns patiešām pazīst visus savus sekotājus, kuri skatās un seko līdzi viņa privātajai dzīvei, īpaši – ja tie ir pieauguši cilvēki.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.