pexels.com/Pixabay

Nepiemērots saturs 6

Kā skaidro kiberdrošības eksperts, pirmais solis ir apzināties galvenos draudus, ar kuriem bērni var saskarties tiešsaistē. Viens no būtiskākajiem riskiem ir nepiemērots saturs – bērni nejauši vai ar nodomu var piekļūt saturam, kas nav piemērots viņu vecumam. Nepiemērots saturs ietver informāciju, attēlus vai materiālus, kas ir paredzēti pieaugušajiem. Tas var ietvert arī neprecīzu informāciju vai informāciju, kas var novest vai “vilināt” bērnu uz nelikumīgu vai bīstamu rīcību. Tam var būt dažādas formas, un arī dažāda ietekme uz bērna labbūtību atkarībā no katra bērna. Turklāt šāds saturs ir pieejams jebkur tiešsaistē – jo bērns kļūs aktīvāks tiešsaistē, jo ir lielāka iespēja, ka viņš redzēs kaut ko nepiemērotu, piemēram, sociālajos tīklos, videospēlēs, straumētajos medijos un citur.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Atklāts, kas notiek ar cilvēku nedēļu pirms nāves 47
Veselam
Jā, viņi to redz! 8 lietas, par kurām tavs zobārsts zina, ka tu melo
Kokteilis
FOTO. 5 latviešu sievietes, kas varētu kļūt par pasaules skaistumkaralienēm
Lasīt citas ziņas

Daži nepiemērota satura piemēri:
– pornogrāfisks saturs;
– saturā ir rupjības vai vulgāra valoda;
– vietnes, kas veicina vandālismu, noziedzību, terorismu, rasismu, ēšanas traucējumus, pašnāvības;
– attēli, video vai spēles, kurās atspoguļota vardarbība vai cietsirdība pret cilvēkiem vai dzīvniekiem;
– azartspēļu vietnes;
– tērzēšanas vietnes, kurās neviens neuzrauga sarunu un neaizliedz nepiemērotus komentārus;
– seksisms vai vietnes, kurās ir nepatiesa informācija par dzimumjautājumiem.

E. Rupenheits skaidro: “Mūsdienās šis risks ir kļuvis vēl aktuālāks, pateicoties dziļo viltojumu (deepfake) tehnoloģijai, kas ļauj internetā publicēt attēlus un video, izmantojot bērnu foto. Saskare ar šādu saturu bērnam var radīt pat psiholoģiskas traumas, kā arī palielinās risks, ka paša bērna foto tiks izmantots nepiedienīga satura radīšanā, izmantojot dziļviltojumu tehnoloģiju.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai samazinātu šādu tehnoloģiju radītos riskus, vecākiem ir rūpīgi jāuzrauga bērnu tiešsaistes aktivitātes un jāpārrunā iespējamie draudi. “Vecāki var izmantot arī palīgrīkus, piemēram, drošības risinājumus, kas ietver vecāku kontroles iespējas nevēlama satura bloķēšanai, ierobežojot laiku, ko bērns drīkst pavadīt tiešsaistē, kā arī nodrošinot iespēju redzēt bērna apmeklētās vietnes un lietotnes. Un šis ir viens no šādiem tirgū pieejamiem rīkiem,” norāda E.Rupenheits.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.