Daudzi cilvēki dzer ūdeni no krāna. Vai tas nav kaitīgi veselībai? 27
Elīna Kondrāte, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Vienmēr dzeru tikai novārītu ūdeni, taču esmu ievērojusi, ka daudzi cilvēki dzer ūdeni uzreiz no krāna. Vai tas nav kaitīgi veselībai? ILUTA RĪGĀ
Centralizētais ūdens dzeršanai drošs
Ja mājā ir centralizēta ūdensapgāde, vārīt vai nevārīt ūdeni, tā ir katra paša izvēle, teic Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes pētniece Lauma Buša.
“Uzņēmumiem, kas nodrošina centralizēto ūdensapgādi, piemēram, Rīgā tā ir SIA Rīgas ūdens, jāievēro kvalitātes prasības, ko nosaka Ministru Kabineta noteikumi nr. 671 Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība.
Tāpēc tiek uzstādīti ūdensfiltri, veikta tā attīrīšana, periodiski dzeramā ūdens pārbaudi veic Veselības inspekcija, ņemot dzeramā ūdens paraugus dažādās pilsētas vietās. Līdz ar to ūdens ir drošs dzeršanai arī bez vārīšanas. Protams, ja cilvēks vēlas, ūdeni var novārīt.”
Citāda ir situācija, ja ūdens mājai tiek ņemts no akas vai dziļurbuma. Neviens ūdens kvalitāti nekontrolē, par to atbildīgs pats mājas saimnieks. Taču ir iespēja par maksu nodot ūdens analīzes, lai pārbaudītu ūdens piesārņojumu. Ūdens analīzes var veikt, piemēram, SIA Rīgas ūdens apvienotās ūdens kvalitātes kontroles laboratorijā vai valsts zinātniskā institūta BIOR laboratorijā.
Kas maina ūdens garšu
Vārot ūdeni, nedaudz mainās tā garša, arī smarža. “Ir cilvēki, kuriem labāk garšo vārīts ūdens, citiem nevārīts. Ja ūdens garša no centralizētā ūdensvada nav tīkama, pirms lietošanas uzturā to kādu laiku var patecināt,” iesaka Lauma Buša un piebilst, ka dažkārt ūdens garša un smarža var nedaudz mainīties, ja mājā ūdenscaurules ir ļoti vecas.
Ja ūdens ir ciets, uzvārot daļa minerālu izgulsnēsies. Tāpēc tējkannās rodas nogulsnes. “Ūdens cietību galvenokārt rada kalcijs, magnijs, dažādu karbonātu joni. Tie nemaina ūdens kvalitāti, bet uzvārot nedaudz mainīsies ūdens garša un smarža.
Ja ūdenim ir augsta dzelzs savienojumu klātbūtne, tam ir īpatnēja piegarša, taču ar vārīšanu to mazināt nevarēs,” skaidro pētniece. Ar dzelžaina ūdens problēmu galvenokārt sastopas tieši privātmāju īpašnieki. Šādos gadījumos nepieciešami papildu filtri ūdensvadā.