
“Zelta vidusceļš” – piparkūku mīkla no veikala 5
Ja tomēr gatavās piparkūkas iepakojumā nerada vēlamo svētku sajūtu un ir skaidrs, ka mājās pietrūks tradicionālās tikko no krāsns izņemto piparkūku nedaudz rūgtenās smaržas, taču vienlaikus intensīvajā svētku mielasta gatavošanas sprintā ir jāietaupa laika resursi, risinājums būs iegādāties iepriekš sagatavotu piparkūku mīklu.
Arī šādu mīklu piedāvājums veikalos, konditorejās un citviet ir samērā plašs. Izvēloties jau gatavu piparkūku mīklu, svarīgi pievērst uzmanību tās sastāvam. Šādā gadījumā ieteicams labāk izvēlēties piparkūku mīklu ar dabīgām sastāvdaļām un bez pievienotiem konservantiem, neskatoties uz to, ka tās derīguma termiņš būs īsāks.
Tāpat ieteicams pārliecināties par mīklas struktūru. Ja mīkla ir pārāk blīva, to ir grūti izrullēt, kā arī izceptās piparkūkas var sanākt cietas. Savukārt, ja mīkla nav pietiekami stingra, to arī ir grūti izrullēt, jo tā pielīp pie mīklas ruļļa, turklāt pēc tam no tās nevar veiksmīgi izspiest attiecīgas formas piparkūkas, jo tās pieliks vai nu pie formiņas, vai arī pie rullēšanas virsmas. Tāpat jau cepšanas procesā mīkla var izplūst, zaudējot formu.
Kopumā atbilstoši izvēlēta iepriekš pagatavota mīkla ir lielisks veids, kā ar mazāku piepūli ienest mājās svētku “garšu”, ļaujoties kopīgām piparkūku cepšanas aktivitātēm ar garantētu veiksmīgu un gardu rezultātu.
No krustnagliņas bļodā līdz gardumam uz galda – pagatavo mīklu pats!
Savukārt visčaklākajiem svētku galda meistariem šis laiks nav iedomājams bez savas piparkūku mīklas pagatavošanas. Jāpiebilst, ka savas mīklas gatavošana gan nav jāatliek uz pirmssvētku dienu, jo mīklu var sagatavot jau vismaz 3-4 dienas iepriekš un turēt ledusskapī. Līdz ar to pagatavot piparkūkas “no nulles” ir piemērots variants arī labiem sava laika plānotājiem.
Pagatavojot mīklu mājās, svarīgākais ir atrast pareizo recepti. Internetā pieejamas dažādas receptes, tomēr jāpārliecinās, ka tajās iekļautas piparkūku mīklas tradicionāli neatņemamās sastāvdaļas – krustnagliņas, malts ingvers, kanēlis un muskatriesks. Tāpat mīklā jābūt saldinātājam. Parasti tam izmanto cukuru, tomēr lieliska un dabiskāka piparkūku mīkla ar patīkamu maigu garšu sanāk arī tad, ja cukuru aizstāj ar medu.
Ja piparkūku mīklu gatavo pirmo reizi, ir svarīgi atrast recepti un pie tās pieturēties, turklāt jāņem vērā, ka pirmajā reizē mīkla var arī neizdoties, piemēram, piparkūkas var sanākt pārāk cietas. Savukārt, gatavojot mīklu jau vairākas reizes, iespējams variēt ar pievienotajām garšvielām un atrast savu “īsto” recepti, vienlaikus saglabājot nemainīgas mīklas galvenās un konsistenci veidojošās sastāvdaļas – miltus, sviestu un olas.