4 gardas variācijas par salātu tēmu 0
Autors: Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Salāti ir diezgan universāls ēdiens gan svētku cienastam, gan ikdienas maltītei. Ir iespējams variēt – tiem, kuriem garšo gaļa, pagatavojot cepeša salātus, bet vieglāka ēdiena tīkotājiem – ābolu un tomātu salātus. Tikai jārosās!
1. Tunča un kartupeļu salāti
• ledussalāti vai romiešu salāti
• 180 g (kārbiņa) konservēta tunča
• mazie kartupelīši ar mizu
• puse garā svaigā gurķa vai 2 mazie gurķīši
• 1 sarkanais sīpols
• 8 paipalu olas
• pusēdamkarote kaperu
• timiāns
Mērcei:
• Dižonas sinepes ar graudiem
• saulē kaltēti tomāti
• olīvas
• olīveļļa
• citrona sula
• sāls, pipari
Kartupelīšus ar visu mizu cep cepeškrāsnī, iepriekš uzkaisot sāli, piparus, timiānu un uzslakot eļļu. Gurķus rūpīgi nomazgā, nogriež galus un ar kartupeļu mizojamo sagriež plānās strēmelēs. Sīpolu sagriež plānās ripiņās. Novāra paipalu olas.
Salātu sastāvdaļas kārto traukā: vispirms liek ledussalātus un ceptos kartupelīšus, tad pievieno gurķus, sīpolus, tunci un kaperus. Pārlej mērci.
Ja grib ideāli vārītas paipalu olas, tās liek karstā ūdenī, vāra 2 minūtes 45 sekundes, pēc tam patur aukstā ūdenī.
2. Ābolu un sīpolu salāti
• 2 skābas garšas āboli
• 1 sīpols
• pētersīļi
• majonēze
Ābolus nomazgā un nemizotus sarīvē skaidiņās, sīpolus sīki sagriež, pētersīļus sakapā. Sajauc ar majonēzi. Var ēst vienus vai arī kā piedevu pie gaļas ēdieniem.
Majonēzes vietā var izmantot skābo krējumu. Tad salātiem pievieno arī nedaudz sāls.
3. Tomātu un ābolu salāti
• 2–3 skābas garšas āboli
• 3–4 tomāti vai ķirštomāti
• rozīnes
• rukola
• zaļumi
• eļļa
• sāls
• citrona sula
Ābolus un tomātus sagriež šķēlītēs (ja izmanto ķirštomātus, tos pārgriež uz pusēm) un kārto uz rukolas lapām. Uzbārsta sāli, uzslaka eļļu un citrona sulu. Garšas dažādošanai pievieno rozīnes un sakapātus zaļumus.
4. Ar skābētiem kāpostiem
• 2–3 āboli
• 1 neliels sīpols
• 400 g skābētu kāpostu
• 100 g skābā krējuma (vai majonēzes)
• 1–2 ēdamkarotes mārrutku
• 1 ēdamkarote citrona sulas
Ābolus nomizo, sagriež plānās šķēlēs, apslaka ar citrona sulu. Sīpolu sarīvē un samaisa ar mārrutkiem, āboliem un skābo krējumu (vai majonēzi) un iecilā skābajos kāpostos.