Varēs ēst visu, ko vēlaties: zinātnieki izstrādājuši vakcīnu pret aptaukošanos 0
Iedomājieties, ka varat ēst visu, ko vēlaties, nebaidoties zaudēt savu sportisko augumu. Drīzumā tas varētu kļūt par realitāti, jo zinātnieki ir izstrādājuši vakcīnu, kas padara organismu “imūnu” pret tauku uzkrāšanos, raksta izdevums “Daily Mail”.
Šī vakcīna darbojas citādāk kā “Ozempic”, kas rada sāta sajūtu un tādējādi novērš pārēšanos.
Kolorādo Universitātes pētnieki injicēja pelēm Mycobacterium vaccae – veselīgu baktēriju, kas sastopama govs pienā un augsnē.
Pētnieku komanda atklāja, ka iknedēļas injekcijas padarīja peles praktiski imūnas pret svara pieaugumu, neraugoties uz to, ka tās baroja ar taukiem un cukuru bagātu uzturu.
Turklāt netika novērota atšķirība starp vakcinētajām pelēm, kas ēda neveselīgu pārtiku, un grauzējiem, kas nebija vakcinēti, bet ēda veselīgu uzturu.
Eksperti uzskata, ka baktērijas palīdz mazināt stresa izraisītu iekaisumu, ko var izraisīt uzturs ar augstu iekaisumu veicinošo produktu saturu, piemēram, apstrādāta gaļa, rafinēti graudaugi un saldināti dzērieni.
Iekaisums un liekais kaloriju daudzums var paaugstināt stresa hormona kortizola līmeni, palielinot tauku uzkrāšanos organismā.
Šie atklājumi iegūti laikā, kad ASV saskaras ar aptaukošanās epidēmiju – rekordaugsts rādītājs liecina, ka trīs no četriem pieaugušajiem ir liekais svars vai aptaukošanās.
“Šajā pētījumā īpaši pārsteidzoši ir tas, ka mēs novērojām, ka šiem dzīvniekiem nav ar uzturu saistītā svara pieauguma. Tas liecina, ka labvēlīgo baktēriju iedarbība var pasargāt mūs no veselībai negatīvām sekām, ko izraisa tipisks rietumniecisks uzturs,” vadošais pētījuma autors Dr. Kristofers Lourijs atzina.
Pētījums, kas pagājušajā mēnesī publicēts žurnālā “Brain, Behavior, and Immunity”, ir balstīts uz iepriekš veiktiem pētījumiem, kas liecināja, ka Mycobacterium vaccae varētu mazināt iekaisumu, kas saistīts ar svara pieaugumu.
Pētnieku komanda cer, ka nākotnē šī vakcīna varētu mazināt aptaukošanās problēmu valsts mērogā, īpaši ņemot vērā pieaugošo īpaši apstrādātas pārtikas daudzumu, kas veido gandrīz trīs ceturtdaļas no ASV pārtikas piedāvājuma.