Vaniļas mēnestiņi 0
Sastāvdaļas – 500 g miltu, ½ tējkarote cepamais pulveris, 250 g cukura, 4 pac. vaniļas cukura, 400 g sviesta, 6 olu dzeltenumi, 250 g mandeļu.
Uzkaisīšanai – 5 ēd. k. pūdercukura.
Pagatavošana.
Cepšanas laiks un temperatūra: katrai cepešpannai 10 min., 175 grādos.
Ņem vērā: uz cepešpannas, kas ir tumšā krāsā, cepumi izcepsies ātrāk nekā uz cepešpannas, kas ir gaišā krāsā.
1. Bļodā rūpīgi atdala olas dzeltenumu no baltuma. Atdalīto olas baltumu varēs lietot, gatavojot šokolādes–riekstu–krēma puķītes.
2. Smalki samaļ mandeles virtuves kombainā vai kafijas dzirnaviņās.
3. Olas dzeltenumiem pievieno visas pārējās mīklas sastāvdaļas un rūpīgi samaisa.
4. Gatavo mīklas masu ieliek ledusskapī uz 30 minūtēm.
5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 175 grādu temperatūrai. Sagatavo cepešpannu un iesmērē to ar piciņu sviesta.
6. No atdzisušās mīklas ar rokām rullē “desiņas” mazā rokas pirkstiņa lielumā un veido pusloku mēnestiņus.
7. Mēnestiņus kārto uz cepešpannas.
8. Cepumus cep krāsns vidējā nodalījumā no augšas un apakšas aptuveni 10 minūtes, līdz mēnestiņi ir ieguvuši skaistu brūnganu krāsu.
9. Kad tie gatavi, nedaudz atdzesē mēnestiņus, noņem tos no paplātes un tad pārkaisa skaisti ar pūdercukuru.
Vērtīgs padoms: Lai veiklāk izveidotu mēnestiņa formas cepumus, mīklai ir jābūt aukstai – tikko no ledusskapja. Tāpēc, gatavojot katru cepešpannu ar cepumiem, šajā laikā mīklu uzglabā ledusskapī un vienā reizē izmanto tikai tik, cik nepieciešams.