Valriekstu torte ar kafijas aromātu 0
Rieksti Ziemassvētkos ir cieņā – gan našķim, gan dekorācijai. Kafijas klātbūtne krēmā priecē acis ar maigu, samtainu krāsu, radniecīgu svecīšu šaudīgajām liesmiņām istabas puskrēslā. Valrieksti kopā ar kafijas aromātu sola izmeklētu baudījumu. Vēl viena garšviela, kas piestāv Ziemassvētku cienastiem, ir kanēlis. Garnējumam ņem ar kanēli papildinātus un cukuru glazētus valriekstus.
Garnējuma gatavošana. Medu, eļļu un tējkaroti ūdens lej dziļā pannā ar biezu pamatni, liek uz mērenas uguns un maisot uzkarsē, līdz šķidrumi ir vienmērīgi sajaukušies. Pievieno riek-stus un kārtīgi izmaisa. Uzkaisa cukuru un kanēli, maisot turpina karsēt vēl kādas piecas minūtes, līdz rieksti ir skaisti brūni. Izber uz cepešpannas vai citas pietiekami lielas virsmas, kas izklāta ar alumīnija foliju, un ar piemērotu galda rīku vienmērīgi izretina. Kad atdzisuši, atlasa 15–20 izcilākos eksemplārus, pārējos liek slēgtā traukā un glabā līdz dienām, kad ēdienkartē nebūs tortes.
Biskvīta gatavošana. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 200 °C. Sagatavo tortes veidni (26 cm diametrā) – iesmērē ar eļļu un izkaisa ar rīvmaizi. Krūzītē ar karstu ūdeni iejauc šķīstošo kafiju. Sakuļ olas ar cukuru, pielej eļļu, sulu un kafiju, kārtīgi samaisa. Pievieno miltus un cepampulveri, ātri sakuļ viendabīgā masā, iemaisa riekstus un lej veidnē. Cep 20–25 minūtes.
Krēma gatavošana. Svaigo sieru liek dziļā traukā, iesijā pūdercukuru un pielej kafiju. Ar elektrisko putotāju lēni sajauc, pakāpeniski pārejot uz ātrāku tempu, līdz iegūts viendabīgs krēms. Trešdaļu krēma smērē starp biskvīta kārtām, divas trešdaļas – tortei pa virsu. Dekorē ar iepriekš sagatavotajām glazēto riekstu pusītēm.
Recepte no tematiskā izdevuma “Svinam mājās”