Foto-Shutterstock

Valriekstu cienītājiem mazāka iespējamība saslimt ar depresiju 0

Izrādās, valriekstu ēšana ir saistīta ar depresijas risku samazināšanos.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
Lasīt citas ziņas

Amerikāņu pētnieki analizējuši vairāk nekā 26 000 psihiski veselu cilvēku ēšanas paradumus un atklājuši, ka valriekstu ēšana korelē ar mazāku depresijas attīstības risku.

Žurnālā Nutrients aprakstīts, ka starp tiem, kuri uzturā iecienījuši valriekstus, ir par 26 % mazāk depresijas slimnieku, tāpat viņi ir vairāk ieinteresēti aktīvā dzīvē un retāk izjūt bezcerību.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kalifornijas universitātes Losandželosā veiktais pētījums Lenores Arabas vadībā tika pētīti 26 656 cilvēki, kurus dalīja vairākās grupās, atkarībā no tā, cik bieži viņi ēd valriekstus un citus riekstus. Izrādījās, ka tiem, kuri labprāt ēd valriekstus (vidēji 24 gramus dienā), depresija bija par 26 procentiem retāk nekā tiem, kas iecienījuši citus riekstus vai vispār tos neēd. Vairāk šis efekts tika novērots sieviešu vidū.

Tiek uzskatīts, ka veselīgs uzturs palīdz saglabāt ne tikai fizisko, bet arī psihisko veselību.

Viens no veselīgākajiem ēšanas principiem ir Vidusjūras diēta, kurā liela vieta atvēlēta svaigiem dārzeņiem un augļiem, pilngraudu produktiem, riekstiem un sēkliņām, zivij un virstas gaļai, tāpat nelielā daudzumā citai gaļai. Zinātnieki izpētījuši, ka Vidusjūras diētas ievērošana par trešdaļu samazina depresijas risku.

Kalifornijas universitātes Losandželosā veiktais pētījums Lenores Araba vadībā tika pētīti 26 656 cilvēki, kurus dalīja vairākās grupās, atkarībā no tā, cik bieži viņi ēd valriekstus un citus riekstus. Izrādījās, ka tiem, kuri labprāt ēd valriekstus (vidēji 24 gramus dienā), depresija bija par 26 procentiem retāk nekā tiem, kas iecienījuši citus riekstus vai vispār tos neēd. Vairāk šis efekts tika novērots sieviešu vidū.

Valrieksti dažādos veidos vērtīgi iedarbojas, īpaši to sastāvā esošais linolēns (kas piedalās metabolismā), kas ir taukskābe.

Pētījumi rāda, ka, ka valrieksti palīdz uzlabot zināmas kognitīvās funkcijas un palēnina novecošanu.

Protams, pētījuma rezultāti jāvērtē kritiski – tas tomēr nav bijis ilgstošs un nevar strikti secināt savstarpējo iemeslu un seku saikni.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.