Foto-Anda Krauze

Vaļasprieks pārtop mājražošanā. Ciemos pie prasmīgās kūku cepējas Ingas Eglītes + 4 receptes 0

Uz Auces novada Vītiņu pagasta “Skrastiņiem” pie prasmīgās kūku cepējas INGAS EGLĪTES ceļu ir mērojis ne viens vien klasiskās lauku tortes tīkotājs. Un kā gan ne, ja piedāvājumā ir ne vien biskvīta tortes ar svaigām ogām, medus, šokolādes tortes, bet arī pildīti groziņi, mazas kūciņas, cepumi un picas, kas gatavoti pēc 26 dažādām receptēm. Par to, ka Inga ir lietpratīga konditore, liecina arī tas, ka pirms gada viņa veiksmīgi piedalījās LTV I šovā “Kūku kari”.

Reklāma
Reklāma

Sāk ar Melno princi

Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
Lasīt citas ziņas

Pirmo kūku Inga izcepusi 12 gadu vecumā. Brālis ļoti kārojis kādu saldumiņu, tāpēc neatlaidīgi lūdzis, lai taču māsa kaut ko izcep. Kūkas garšojušas (un joprojām garšo) arī Ingai, tāpēc viņa meklējusi recepti, lai zinātu, kādi produkti nepieciešami un kādā secībā kas darāms. Tolaik populārās kūkas Melnais princis recepti iedevusi tante. Jau pirmajā reizē Ingai tā sanākusi ļoti laba. Tas iedrošinājis iesākto turpināt.

– Kad apprecējos, mājās uz jubilejām cepu rolbiskvītus un citus kārumus. Mājražošanai pievērsos vēlāk pēc kāda zīmīga gadījuma, – stāsta Inga. – Es radiniekam uz kāzām izcepu torti. Tā daudziem garšoja, bet kāzu saimniece torti nofotografēja un ievietoja sociālajā vietnē draugiem.lv. Maisam gals bija vaļā – daudzi mani sameklēja un vaicāja, vai es varētu viņiem izcept torti kāzām vai citai svētku reizei. Sākumā nepiekritu, bet pamazām pievērsos šai nodarbei.

CITI ŠOBRĪD LASA

Liegusies tāpēc, ka šķitis – nemāk cept tortes, nekur to nav mācījusies, visu apguvusi pašmācības ceļā. Inga uzskata, ka viņai jo­projām daudz kas jāapgūst, kaut gan vairāku gadu laikā, kas veltīti konditorejas izstrādājumu gatavošanai, uzkrājusies vērā ņemama pieredze.

Pirmos trīs gadus tortes cepusi ģimenes mājas virtuvē. – Visi maisījās pa kājām man, bet es – viņiem, – smej Inga. – Trūka vietas, kur novietot izceptās biskvīta ripas, kuras vienai tortei vajag trīs vai četras.

Kopš pagājušā gada decembra čaklā mājražotāja rosās plašā, ērti iekārtotā ceptuvē, kur ir gan noliktavas, gan ražošanas telpas, kurās atrodas vairākas elektriskās cepeškrāsnis, plaukti izceptajai produkcijai un darba virsmas, gan telpa, kur ledusskapjos salikta gatavā produkcija. Viss tīrs un akurāts. – Ceptuvi ierīkoja vīrs, piepalīdzot mūsu trim bērniem – meitai un dēliem. Meistari tikai ievilka elektrību, – gandarījumu par ģimenes atbalstu neslēpj Inga. – Kad ir ļoti daudz pasūtījumu, bērni nāk man talkā. Viņiem uzticu tortes noklāt ar krēmu, fasēt gatavo produkciju. Darba netrūkst!

Sešpadsmitgadīgais dēls esot pat viens pats tirgojis tortes un kūkas Brāļu tirgū.

Klienti neļauj iesūnot

Visvairāk pasūtījumu esot Ziemassvētkos un Lieldienās, arī tagad, vasaras mēnešos, kad daudzi pāri precas. – Patiesībā klienti ir mani izaudzinājuši, arvien pieprasot kaut ko jaunu. Tas man liek rosīties, interesēties par jauniem produktiem, garšvielām un kūku receptēm. Nesen sāku cept kūku Pavlova, ko kāda kliente man neatlaidīgi lūdza.

Inga atklāj, ka visvairāk pieprasa klasiskās biskvīta tortes ar svaigām zemenēm vai avenēm, arī Snickers torti un medus kūku.

Reklāma
Reklāma

Garšīga manta var sanākt tikai no kvalitatīviem produktiem, uzsver Inga. – Man ir 50 vistas, tās ir arī radiniekiem, tāpēc vasarā izmantoju tikai pašu vistu dētās olas. Ziemā, kad vistas dēj ļoti maz, esmu spiesta olas pirkt veikalā.

Tortu pildījumam viņa izmanto svaigas, ar cukuru sablendētas zemenes, avenes, kazenes, dzērvenes un brūklenes. Saldētava esot pilna ar ogām, lai pietiktu arī ziemai. Pati vārot jāņogu želeju. Inga atzīst: jāņogu skābumam satiekoties ar vārītā krēma saldumu, var panākt lielisku garšas harmoniju. – Lauku tortei ar vārītā krēma pildījumu ievārījumam jābūt biezākam, klasiskajām tortēm – šķidrākam, lai labāk sasūktos biskvītā. Te der blendētas zemenes, bet šokolādes kūkas taisu ar dzērvenēm un jāņogām. Reizēm ielieku upenes, taču tās sakrāso biskvītu. Kazenes tāpat, bet to garša pārsit šo netikumu.

Pienu Inga pērk no vietējā zemnieka, bet pēc kviešu miltiem dodas uz netālo Lietuvu. Gan kviešu milti, gan citi produkti kaimiņzemē esot vismaz par 50% lētāki nekā pie mums. Darbam nepieciešamos konditorejas maisiņus, to uzgaļus, lāpstiņas, mastiku, marcipānu, riekstus, šokolādi un kakao iegādājas konditoru paradīzē “Gemoss”, arī vairumtirdzniecības bāzē “Promo Cash & Carry”.

Inga atzīst, ka ļoti patīkot neordināri pasūtījumi, jo rodas azarts godam tikt galā ar uzdevumu. Nesen vajadzējis palauzīt galvu, kā divu sportistu kāzu torti skaisti rotāt ar basketbola un volejbola bumbu atveidojumu. Savukārt cits pāris vēlējies, lai viņu torte būtu rotāta ar svaigām rozēm un augļiem.

Te ir atrodama recepte “Trīsstāvīgā torte ar mellenēm”!

Te ir atrodama recepte “Īsta lauku torte ar vārītā krēma un dzērveņu pildījumu”!

Te ir atrodama recepte “Snickers torte”!

Te ir atrodama Medus kūkas recepte!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.