Uzzinām vairāk par irbenēm 0
“”Latvijas Avīzē” rakstījāt par irbenes ogu vērtīgajām īpašībām, bet vai tās drīkst ēst pieaugušais, kam ir paaugstināts asinsspiediens? Kā vislabāk tās lietot – visu gadu vai kursa veidā? Cik daudz drīkst dot bērnam profilaksei pret saaukstēšanos? Vēlos arī noskaidrot, vai irbenes ogas obligāti jāsasaldē, lai nebūtu indīgas.” Rīdziniece
Atbild fitoterapeits Artūrs Tereško: “Paaugstināts asinsspiediens nav kontrindikācija, jo irbenes ogas spiedienu pazemina. Atbildot uz jautājumu par devām, jāteic, ka irbenes drīzāk var pieskaitīt pie pārtikas produktiem, no tām var izvārīt džemu vai ievārījumu un ēst nelielos daudzumos. Var izberzt caur sietiņu un iegūtajai sulai pievienot alkoholu – būs uzlējums, ko lietot pa ēdamkarotei dienā. Kaut arī irbenes atrodamas joprojām, kāpēc tās būtu jāēd visu gadu? Ir taču daudz citu vērtīgu ogu, augļu, augu un sakņu!
Irbenes nav indīgas, pēc sala tās gluži vienkārši kļūst baudāmākas. Pa druskai var ēst arī bērni, tomēr profilaksei pret saaukstēšanos mazajiem es ieteiktu dot plūškoka ogu sīrupu, liepziedus, avenes, ķērpjus, pret vīrusiem – salviju, citronmelisu, ķiploku. Irbenes ogas tomēr ietekmē hormonālo sistēmu, tāpēc līdz dzimumnobriešanai nav īsti piemērotas. Ne velti tās iesaka sievietēm, lai regulētu menstruālo ciklu vai klimaktērija periodā.”