Z/s “Pļaviņas” īpašnieks Aigars Grugulis: “Griķus sēju vietās, kur jāuzlabo augsne. Pēc griķiem vislabāk sēt vasaras labību.”
Z/s “Pļaviņas” īpašnieks Aigars Grugulis: “Griķus sēju vietās, kur jāuzlabo augsne. Pēc griķiem vislabāk sēt vasaras labību.”
Foto – Dainis Bušmanis

“Zelta hektārs”: Viena no labākajām augsnes uzlabošanas kultūrām – griķi 4

Līvānu novada Turku pagasta z/s “Pļaviņas” īpašnieks Aigars Grugulis griķus audzē galvenokārt 10 – 15 ha platībā. Saimniecībā viņš sēj praktiski visas augkopības kultūras, izņemot rapsi. Ziemas un vasaras kvieši, mieži, auzas un griķi aizņem kopumā 150 ha, no tiem lielākā daļa ir saimnieka īpašumā.

Reklāma
Reklāma

Zemes uzlabošanai

Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Pagājušajā gadā “Pļaviņās” izdevies nokult vidēji divas tonnas griķu no hektāra, kas salīdzinoši ir laba raža. Arī cenu svārstības ir jūtamas, bet tās neesot tik lielas kā graudu tirgū. Taču pēdējos gados cenas gājušas tikai uz leju – pirms četriem gadiem tonna griķu maksāja ap 500 Ls/t, bet pērn tā sarukusi līdz 180 eiro/t. Līdz ar to ekonomiskais guvums pēdējā gada laikā bijis niecīgs, tik vien kā “zemes uzlabošanas pasākums”. Saimnieks pieļauj, ka varētu vairāk audzēt griķus, bet viss atkarīgs, cik laicīgi tos var nokult. Griķus viņš sēj vietās, kur jāuzlabo augsne. Ja paliek vairāk sēklas pāri, tad tiek apsētas lielākas platības vai arī tos realizē citiem zemniekiem vai uzpircējiem, piemēram, pirms diviem gadiem sēklas materiālu iepirkuši poļi.

Vai griķus audzēt izdevīgi? “Cik nu izdevīgi! Ja rudenī ir saule un laikapstākļi normāli, tad var audzēt. Jo bijis tā, ka uzsnieg sniegs, vēl griķi nav nokulti, tad sniegs nokūst un jākuļ griķi,” stāsta zemnieks, par griķu rentabilitāti gan īpaši nevēloties detalizēti runāt. Agrāk griķus piegādājis “Rīgas dzirnavniekam”, bet tagad izaudzēto iepērk galvenokārt Lietuvas uzņēmumi. “Gandrīz viss aiziet uz Lietuvu. Latvijā tikai divās vietās griķus pārstrādā – Cēsīs un Rīgā, bet mums nav izdevīgi vest attāluma dēļ,” skaidro saimnieks.

CITI ŠOBRĪD LASA
Pēdējos gados tuvākajā apkārtnē pieaug to zemnieku skaits, kas audzē griķus. Galvenokārt tiek iekoptas aiz­augušās zemes, kur kā pirmo kultūru vislabāk sēt griķus un nākamajā gadā – kviešus. Zemes Turku pagastā nav tik auglīgas kā Zemgalē – salīdzinājumam “Pļaviņu” saimnieks nokuļ vidēji ap 4 – 4,5 t/ ha kviešu, kamēr Zemgalē – ap 7 – 8 t. Arī Turku pagastā pērn izsaluši gandrīz visi ziemāji, tāpēc nācās veikt korekcijas un izsalušās platības pārsēt ar vasaras kviešiem. Lai arī augšanas apstākļi bija labi, tomēr galarezultātā graudiem pietrūcis tilpummasas.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.