Vai zirņu milti ir diētiskāki? Atbild Lizete Puga 0
Jautā Veselam.lv lasītāja: “Zirņu milti – kas tas īsti ir? Vai tos lietot labāk nekā kviešu miltus? Un cik “uzmanīgi” uz viņiem jāskatās? Vai iesakiet tos veselīgos saldumos, piemēram, laddu? Varbūt ir kāda laba saldumu recepte ar tiem – pārsvarā, ko atradu ir ar gī sviestu (droši vien daudz kalorijas) un cepot. Kur tos labāk lietot?”
Atbild poliklīnikas “Šarlote” un Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga: “Zirņu milti ir fantastisks papildus šķīstošo balastvielu, kā arī olbaltumvielu avots, ko var izmantot dažnedažādi gan, lai uzlabotu kāda ēdiena garšu, gan arī tos plaši izmanto, kā olu alternatīvu.
Zirņu miltus var lietot kviešu miltu vietā, taču ne visiem ēdieniem to rūgtenā garša ”piestāvēs”. Tamdēļ, manuprāt, labāka alternatīva, gatavojot saldos ēdienus, ir pilngraudu speltas vai auzu, citreiz arī mandeļu vai kokosa milti.
Par saldumiem jāatceras, ka arī vegāniskie saldumi, tostarp, laddu satur gana daudz cukuru un taukus, tāpēc tos gluži nevaram ēst kaudzēm un domāt, ka organisms paņem visu. Cukurs un tauki tāpat ir jāpārstrādā, kustoties un darbojoties, taču kāda dateļu trifele ar kakao viennozīmīgi ir labāka alternatīva par piena šokolādes batoniņu.
Lūk, recepte ar zirņu miltiem.
Kartupeļu pankūkas
Vajadzīgs: 2-3 rīvēti kartupeļi, 1/3 vidēja izmēra sīpols, 1 ēdk. zirņu milti, pētersīļi.
Cep mazā olīvu eļļas daudzumā uz pannas.
Lūk, vēl viena veselīga salduma recepte (gan bez zirņu miltiem).
Vajadzīgs: 1 glāze mandeļu 1/2 glāze žāvētu aprikožu, 1/2 glāze žāvētas un sulīgas dateles 2 ēdk. kakao. Visu sablendē, saveļ bumbiņas, apviļā kakao vai kokosa skaidiņās un bauda.”