
Vai tādus kartupeļus, kas jau sākuši dzīt asnus, vēl drīkst lietot uzturā? Atbilde neiepriecina 0
Uz aktuālu jautājumu noderīga atbilde publicēta “Facebook” lapā Priekuļu Kartupeļi. Tur ekspertam uzdots jautājums: vai tādus kartupeļus, kas jau sākuši dzīt asnus, vēl drīkst lietot uzturā?
Atbild phD Ilze Dimante, AREI pētniece.
“Šis ir bieži uzdots jautājums. Kā zinātniecei man ir jāsaka “Nē!” Ja reiz kartupelis ir sācis dīgt, tajā ir sākušas veidoties organismam nevēlamas vielas, un šādus kartupeļus lietot uzturā vairs nevajadzētu.
Bet kā ikdienas cilvēks es ļoti labi saprotu, ka realitāte taču no ideālās situācijas atšķiras.
Tādēļ dariet visu, lai samazinātu riskus:
🥔 Noteikti nelietojam pašus asnus vai to paliekas.
🥔 Nelietojiet kartupeli, ja tas kļuvis zaļš.
🥔 Izvairāmies vārīt ar visu mizu, sevišķi, ja pie tās palikušas asnu atliekas.
🥔 Vislabāk kārtīgi nomizojam kartupeļus, griežot nost biezākas mizas kā ierasts, jo nelabvēlīgas vielas pavasarī koncentrējas tieši ap mizu.
🥔 Liekam vārīties aukstā ūdenī un pašu ūdeni nelietojam.
🥔 Ļaujam mēlei mums pateikt priekšā – kaitīgās vielas ir rūgtas. Attiecīgi, ja kartupeļi ir rūgti, tie nebūs lietojami.
Nekrītam panikā. Jā, dīgušos kartupeļos ir vairāk nevēlamo vielu, tomēr ir jāapēd ļoti liels daudzums, un jādara tas ļoti regulāri, lai organisms ar to netiktu galā.”