Vai sviestam pievieno palmu eļļu? Cik tā ir kaitīga? 0
Vai sviestam pievieno palmu eļļu? Vai tā cilvēkam ir kaitīga? ROBERTS BRIŽS KULDĪGAS NOVADĀ
Ārste un uztura zinātniece Guna Havensone skaidro, ka piena produktos drīkst būt tikai piena tauki, savukārt siera, sviesta, krējuma un siera izstrādājumiem atļauts pievienot arī augu izcelsmes taukus, tostarp palmu eļļu.
– Palmu eļļa, tāpat kā cūkgaļa, sviests un krējums, pārsvarā satur piesātinātos taukus. Tie nelabvēlīgi ietekmē sirds un asinsrites sistēmas veselību, tāpēc nav ieteicami cilvēkiem ar augstu sirdsslimību saslimšanas risku, piemēram, tiem, kuri sirgst ar cukura diabētu, aterosklerozi, metabolisko sindromu u.c. Ja palmu eļļa uz produkta marķējuma norādīta saraksta sākumā, šādu produktu labāk nepirkt, – iesaka uztura speciāliste.
Piesātinātie tauki šķīst tikai ļoti augstā temperatūrā, tāpēc organisms tos nespēj pārstrādāt, tie uzkrājas un veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos.
Bieži vien ražotāji produkta sastāvā uz etiķetes raksta – augu tauki, augu eļļa vai augu tauku maisījums. Šo viltību izmanto, lai nepieminētu palmu eļļu. Tā ir lēta, tāpēc ražotājiem izdevīga, jo pārtikas produktus var piedāvāt patērētājiem par zemāku cenu.
Guna Havensone uzskaita, ka palmu eļļa bieži atrodama konditorejas izstrādājumos (cepumos, vafelēs, saldējuma un biezpiena sieriņu glazūrā, šokolādes konfektēs), kartupeļu čipsos, brokastu pārslās, margarīnā, mērcēs, jau pieminētajos sviesta, krējuma un siera izstrādājumos, ātri pagatavojamās zupās, smalkmaizītēs, kruasānos, arī maizē.
Dažkārt notiesājot kādu produktu, kura sastāvā ir palmu eļļa, veselībai netiks nodarīts liels ļaunums, tomēr labāk no tās izvairīties.