Rīsi ar kurkumu 1
Kurkuma nav tikai garšviela dzeltenā krāsā. Kurkuma ir svarīga viela indiešu un ķīniešu medicīnā. Izrādās, ka tā tiek izmantota jau gadsimtiem ilgi, lai ārstētu dažādas slimības. Man īpaši patīk, kā kurkuma iekrāso rīsus.
Paredzēts: 4 personām
Gatavošana: 40 minūtes
Sastāvdaļas:
Basmati rīsi – 200 g
Sakapāts sīpols – 1 gab.
Izspiesta ķiploka daiviņa – 1 gab.
Kurkuma – 1 ēd. k.
Sāls, pipari
Olīveļļa
Pagatavošana:
Katlā sakarsē olīveļļu, ieliek sīpolu un ķiploku. Sautē, līdz tie kļūst viegli brūni. Piemaisa kurkumu. Pasautē vēl minūti. Pieliek rīsus, sāli, piparus, uzlej ūdeni tā, lai tas būtu 5–7 cm virs rīsiem. Uz lēnas uguns vāra 25 minūtes. Nemaisiet!
Raita
Šī mērce jeb salāti ir obligāta indiešu maltītes sastāvdaļa. Kopā ar asām garšvielām šie salāti jeb mērce dod vēsumu un kontrastu. Būtībā tā ir indiešu versija latviešu tradicionālajiem gurķu un tomātu salātiem ar skābo krējumu.
Paredzēts: 4 personām
Gatavošana: 15 minūtes
Sastāvdaļas:
Gurķi – 1 liels vai 3 mazi
Sakapāti tomāti – 2 gab.
Piparmētra, sakapāta – 2 ēd. k.
Koriandrs, kinza, sakapāta
Smalki sagriezti lociņi
Bezpiedevu jogurts – 180 ml
Sāls
Pagatavošana:
Sarīvē gurķi ar visu miziņu. Pievieno pārējās sastāvdaļas. Ja vēlas, var piespiest klāt vēl ķiploku un/vai ingveru.