Vista tandiras stilā ar rīsiem un raitas mērci jeb salātiem 1
Šis ir ļoti tradicionāls indiešu ēdiens, oriģināli cēlies Pendžābas (Punjab) reģionā, kas atrodas Indijā un Pakistānā. Šo delikatesi mēs varam ļoti viegli pagatavot arī Latvijā. Būtībā tā ir vista, kas marinēta jogurtā ar dažādām garšvielām un tad cepta krāsnī. Īstā tandira (tandoori) krāsns ir apaļa un veidota no māliem, kur apakšā ievietota malka un ogles. Tajā ieliek metāla iesmus, uz kuriem cepas gaļa. Interesanti, ka uz krāsns malām cep arī maizi. Tas notiek šādi – mīklas plācenīšus piespiež pie krāsns malas, un cepoties tie sāk atlēkt no malām. Tas nozīmē, ka maize ir gatava. Maizes veidu ir daudz, zināmākie ir “nan” un “paratha”. Tandira tipa krāsnis ir atrodamas lielākajā daļā austrumu zemju, sākot jau ar Armēniju.
Tā kā mums tādas krāsns nav, marinēto vistas gaļu cepām parastā cepeškrāsnī, un iznāca ļoti labi. Vasarā var droši izmēģināt marinēto gaļu uzlikt uz iesmiem un cept uz oglēm. Marināde patiešām padara gaļu mīkstu un sulīgu, un garšvielas vistai piešķir īpašu noti.
Paredzēts: 4 personām
Gatavošana: 3 stundas, ieskaitot 2 stundu marinēšanu
Sastāvdaļas:
4 lielie vistas stilbi vai 8 šķiņķīši
Bezpiedevu jogurts – 180 ml
Tandira pasta vai pulveris vai maisījums “Garam masala” – 1 tējk.
Nomizots un ķiploku spiedē izspiests svaigs ingvers – 2 tējk.
Izspiestas ķiploka daiviņas – 6 gab.
Kurkuma – ½ tējk.
Malts koriandrs – 1 tējk.
Citrona sula – 1 ēd. k.
Sāls – ½ tējk.
Sarkanā pārtikas krāsviela – ¼ tējk.
Sagriezts citrons vai laims pasniegšanai – 2 šķēlītes
Olīveļļa
Pagatavošana:
Vistas ādu iegriež vairākās vietās, lai garšvielas ātrāk iesūktos. Gaļu ieliek bļodā. Pieliek klāt visas sastāvdaļas un rūpīgi ar rokām visu apmaisa, raugoties, lai vistas gabaliņi ir apklāti ar marinādi. Pārklāj ar plēvi un ieliek ledusskapī uz vismaz divām stundām. Ja iespējams, marinē visu nakti. 30 minūtes pirms cepšanas izņem no ledusskapja. Cepeškrāsni sakarsē līdz 220 grādiem. Cep vistu 25–30 minūtes. Pasniedz ar citronu vai laimu, rīsiem un raitas mērci.