Vai svaigpiena jogurti ir svaigāki par citiem? Ilze Jurkāne ciemojas Z/s “Veckūkuri”, izmēģina gardas receptes 1
70 govis atvērtās kūtīs
Lai apciemotu zemnieku saimniecību “Veckūkuri”, kur tiek ražots “Mans piens” produkti, devāmies uz Strenču novada Jērcēnu pagastu. Pavasaris vēl nebija ieradies, un daudzviet pa ceļam bija sniegs. Toties, kad atbraucām saimniecībā un satikām tās īpašnieci Ilviju Jakovinu, dzīvīgums un pavasaris uzreiz bija klāt.
Lielā saimniecība izveidojās jau pirms 16 gadiem, kad tika izlemts no pilsētas pārcelties uz laukiem. Zīmīgi, ka saimniecība darbību uzsāka burtiski 2000. gada pirmajās dienās. Sākumā saimniecībā bija tikai govis un produkcijā – piens, bet krīzes laikā tika izlemts ražot arī citus produktus. Un tagad Ilvija var lepoties ar plašu produktu klāstu. “Mans piens” ir saņēmis daudzas balvas: gan balvu “Veselīga uztura ražotājs” 2014. gadā, gan Zelta balvu “Rīga Food” kategorijā “Straujāk augošais uzņēmums 2010–2011”, gan 2013. gadā VARAM un 2009. gadā “Sējēji” balvu.
Prieks bija redzēt lielo govju saimi (aptuveni 70), kuras laimīgi dzīvo atvērtās kūtīs. Ilvija to arī apstiprināja, teikdama, ka tās patiešām esot priecīgas – ēdiens tām tiek pasniegts “uz paplātes”, dzīvo svaigā gaisā un ir pasargātas no lietus, vēja, sniega, svelmes un dunduriem. Katru dienu tiek izslaukta tonna piena, tātad aptuveni 365 tonnas gadā. Lai gan strādnieku ir maz (tikai seši), ražošana notiek ļoti aktīvi – piecas dienas nedēļā, savukārt slaukšana – katru dienu.