Vai rieksti jāmazgā? 0
Lasītājs jautā: “Ikdienā ēdu daudz riekstu un aizdomājos, ka nekad tos pirms ēšanas nemazgāju. Citreiz ziemas laikā ieberu kabatā un pa ceļam ēdu, nenovelkot cimdus. Kas zina, kur tie iepriekš pabijuši. Vai rieksti jāmazgā? Kādas var būt sekas, ja ēd nemazgātus?”
“Rieksti ir olbaltumvielām un taukskābēm bagāti produkti, kas uzlabo smadzeņu darbību, stimulē imūnsistēmu un asinsriti. Tie satur daudz mikroelementu un vitamīnu,” atbild veselības centru apvienības poliklīniku Elite un Pulss 5 uztura speciāliste Marina Kaplāne. “Lai izvairītos no putekļiem un netīrumiem, nelobītie rieksti jāmazgā. Pēc tam tos var izkarsēt cepeškrāsnī vai mikroviļņu krāsnī. Fasēti riekstu un sēklu maisījumi nav jāmazgā. Mēs gan neēdam tik daudz riekstu, lai organismam no tiem rastos kādas sekas. Pietiek, ja tos izkarsē cepeškrāsnī.”
Uztura speciāliste Līga Balode dod šādu padomu: “Riekstus pirms ēšanas vēlams nomazgāt ūdenī, jo tie, tāpat kā citi augu valsts produkti, piemēram, augļi un dārzeņi, var būt netīri. Turklāt ūdenī izmērcētie ir vieglāk sagremojami, organismam vieglāk uzņemt olbaltumvielas un citas riekstos esošās uzturvielas. Mērcējot samazinās riekstu ārējā apvalkā esošie tanīni un fitīnskābe – vielas, kas var kavēt uzturvielu uzsūkšanos no gremošanas trakta. Pēc mērcēšanas mazliet mainās riekstu garša, tā kļūst maigāka. Mērcēt ieteicams līdz 20 minūtēm.”