![](https://lastatic.ams3.cdn.digitaloceanspaces.com/2013/10/g1/kartupi2.jpg)
Vai kartupeļi pirms stādīšanas jādiedzē? 0
“Vai arī vēlo šķirņu kartupeļi pirms stādīšanas ir jāatdzīvina un jādiedzē?” I. Mihailova Tukuma novadā
Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule saka – arī vēlīnāku šķirņu kartupeļiem iedzīvināšana pirms stādīšanas nāks tikai par labu!
Iespējams, diedzētajiem un nediedzētajiem nebūs īpašu atšķirību ražas līmeņa ziņā, tomēr atmodinātiem bumbuļiem, nenoliedzami, ir savas priekšrocības.
Šādi kartupeļi labāk un ātrāk sadīgst, jo attīstība ir sākusies jau pirms stādīšanas. Diedzēšanas laikā (gaismā) sēklas bumbuļos radies solanīns aizsargā tos no augsnes patogēniem, piemēram, no rizoktonijas aukstā un mitrā augsnē.
Samazinās lakstu puves bojājumu apjoms. Īpaši svarīgi tas ir bioloģiskajās saimniecībās, kā arī tajās, kur plānots ierobežot fungicīdu izmantošanu. Ātrāk attīstījušies augi agrāk sāk veidot jaunās ražas bumbuļus. Laikā, kad lakstu puve sāk savu izplatību, augi no diedzētiem bumbuļiem jau paspējuši izveidot lielāku ražu nekā no nediedzētiem.
Ražā vairāk lielo bumbuļu.
Stādīšanai paredzētos kartupeļus var iedzīvināt, kastītes noliekot gaišā telpā. Gaisa temperatūra diedzēšanas telpā nevar būt zemāka par 0 °C, lai kartupeļi neapsaltu. Optimāla ir +5…+10 °C temperatūra.