Ja palmu eļļa uz produkta marķējuma norādīta saraksta sākumā, to labāk nepirkt. Kāpēc? Skaidro ārste Guna Havensone 3
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Izlasot, kas ir pārtikas produkta sastāvā, nereti pamanām palmu eļļu. Vai jākļūst bažīgam?
Palmu un arī kokosriekstu eļļā ir piesātinātie tauki. Augu valsts izcelsmes piesātinātajiem taukiem raksturīga spēja ilgi glabāties, nemainot savas īpašības.
Palmu eļļu izmanto kā margarīna un krējuma aizvietotāju, arī augu un piena tauku maisījumu ražošanai, tādējādi krietni pagarinot šo produktu derīguma termiņu un uzlabojot garšu un krāsu. Bet diemžēl tas ir vienīgais palmu eļļas pluss.
Ārste un uztura speciāliste Guna Havensone norāda – palmu eļļa, kas pārsvarā satur piesātinātos taukus, nelabvēlīgi ietekmē sirds un asinsrites sistēmas veselību, tāpēc nav ieteicama cilvēkiem ar augstu sirdsslimību saslimšanas risku, piemēram, tiem, kuri sirgst ar cukura diabētu, aterosklerozi, metabolisko sindromu un citām slimībām.
Bieži vien ražotāji uz produkta marķējuma raksta: augu tauki, augu eļļa vai augu tauku maisījums. Šo viltību izmanto, lai nepieminētu palmu eļļu. Tā ir lēta, tāpēc ražotājiem izdevīga, jo pārtikas produktus var piedāvāt patērētājiem par zemāku cenu.
Bieži vien palmu eļļa atrodama konditorejas izstrādājumos (cepumos, vafelēs, smalkmaizītēs), kartupeļu čipsos, šokolādes konfektēs, saldējuma un biezpiena sieriņu glazūrā, brokastu pārslās, mērcēs, kausētajos sieros, ātri pagatavojamās zupās, kruasānos, arī maizē.
Palmu eļļa pārtikas produktos pastiprina to garšu, liekot tos ēst vēl un vēl. Pēc šāda principa veidoti ātrās ēdināšanas uzņēmumi. Cilvēki, kas apēduši produktus, kuru sastāvā ir palmu eļļa, piemēram, saldējumu vai hamburgeru, kļūst atkarīgi no šiem produktiem.
Dažkārt notiesājot kādu produktu, kura sastāvā ir palmu eļļa, veselībai netiks nodarīts liels ļaunums, tomēr labāk no tās izvairīties.
Ja palmu eļļa uz produkta marķējuma norādīta saraksta sākumā, šādu produktu labāk nepirkt.