Vai grūtniecības laikā drīkst lietot jēlas paipalu olas? 0
Lasītāja Inga jautā uztura speciālistei Lindai Federai: “Vai jēlas paipalu olas drīkst lietot grūtniece un cik daudz oliņu drīkst dienā izdzert?”
Atbild uztura speciāliste Linda Federa: “Labdien, Inga. Paldies par jautājumu. Grūtniecības laikā nedrīkst ēst jēlas vai mīksti pagatavotas olas, jo tās var saturēt salmonella baktērijas. Salmonellas ir baktērijas, kas izraisa pārtikas saindēšanos. Tas nav tiešs apdraudējums jūsu mazulim, bet, “ja jums neies labi, tad labi neies arī mazulim”.
Grūtniecības laikā jūsu imūnsistēma nodrošina jūsu mazuļa labklājību. Tas nozīmē, ka jūs pati kļūstat uzņēmīgāka pret dažādām infekcijas slimībām, tajā skaitā baktērijām, kas izraisa saindēšanos ar pārtiku.
Saindēšanās ar salmonella baktērijām ir ļoti nepatīkama, neatkarīgi no tā vai esat grūtniece, vai nē. Saindēšanos visbiežāk pavada spēcīga vemšana, šķidra vēdera izeja un drudzis. Tādēļ organisms var zaudēt daudz šķidruma un dehidratēties, kas var būt ļoti bīstami mazulim.
Neapstrādātas olas mēs varam atrast tādos pārtikas produktos, piemēram, sorbertā, šokolādes uzpūtenī, bezē cepumos, majonēzē, tiramisu un holandes mērcē. Lielveikalos esošos pārtikas produktus, kas ir stikla vai tetra pakas iepakojumā, Jūs varat ēst droši, jo olas pirms apstrādes tajos ir pasterizētas.
Olas termiski apstrādājot, salmonellas iet bojā. Lūk daži svarīgi ieteikumi:
• vidēja lieluma ola ir jāvāra vismaz 7 minūtes un cepjot olu, tā jāapcep no abām pusēm;
• pirms ēšanas pārliecinieties, ka olas baltums ir kļuvis necaurspīdīgs un olas dzeltenums ir ciets;
• pagatavojot kūku, kuras sastāvā ir olas, nemēģiniet nogaršot mīklu. Rūpīgi nomazgājiet rokas pēc mīklas mīcīšanas. Pirms ēšanas vēlreiz pārliecinieties, ka kūka ir pilnībā izcepusies.
Baktērijas var atrasties arī uz olas čaumalām, tāpēc ir lietderīgi olas glabāt atsevišķi no citiem pārtikas produktiem. Tāpat svarīgi ir nomazgāt rokas pēc katras saskares ar olas čaumalu.”
Lasiet arī citas Lindas Federas atbildes!