Vai graudaugu batoniņi ir veselīgi? 0
“Graudaugi batoņi ir uzskatāmi kā laba alternatīva uzkodai, bet nekādā gadījumā visus šos batoņus nedrīkst vērtēt vienā līmenī, jo sastāvs ir dažāds un attiecīgi arī to uzturvērtība un ieguvums veselībai,” TV24 radījumā “Ēdiens kā zāles” stāsta uztura speciāliste Svetlana Aleksejeva.
Galvenā atšķirība ir dažādu graudaugu šķirņu izmantošana, jo ražotāji izmanto gan auzas, gan amarantu, gan daudzus citus. Vēl batoniņus atšķir žāvēto augļu pievienotais daudzums un izvēles iespējas. Loti liela atšķirība uzturvielās ir no pievienotajiem riekstiem – kādi, cik daudz un vai vispār iekļauti saturā.
“Arī pārklājumam, piemēram, jogurta vai šokolādes, ir liela nozīme,” saka uztura speciāliste.
Jautāta, kurš no visiem variantiem ir veselīgākais, uztura speciāliste atbild, ka vienkārši pilngraudu. Citos ļoti bieži batoniņos izmanto ne tikai graudaugus pašus par sevi, bet arī graudaugu produktus, piemēram, miltus vai pārslas, tāpēc uztura speciāliste iesaka rūpīgi izpētīt un izvērtēt noskatītā našķa sastāvdaļas.