Vai glabāt ledusskapī maizi? 0
Mana draudzene glabā maizi un kafiju ledusskapī. Man tas šķiet dīvaini. Viņa saka – kafija aukstumā saglabājot savu aromātu, maize nesacietējot. Es maizi glabāju maisiņā, savukārt kafijai ir speciāla kārba, kas stingri aizverama. Kura no mums rīkojas pareizāk? Vēl gribu zināt, vai vērts pirkt sagrieztu maizi, vai šādi tā nezaudē savu kvalitāti, vērtību? Ruta Rīgā
“Kafiju ledusskapī uzglabāt nav nepieciešams un pat nav ieteicams – mitruma un zemās temperatūras dēļ. Arī maize nav jāuzglabā ledusskapī,” uzskata uztura speciāliste Eva Kataja.
Pastāv daudz lielāks risks, ka ledusskapī kafija sabojāsies. Tās uzglabāšanai pilnīgi pietiek ar slēgtu trauku, kas novietots virtuves skapītī. Savukārt maizi vislabāk uzglabāt maisiņā istabas temperatūrā. Ledusskapī maize kļūst cietāka (visa maize, nevis tikai garoza), jo rodas izmaiņas maizē esošās cietes formā.
Vasaras karstajos mēnešos gan maizi varētu likt ledusskapī, lai tā tik ātri nesapelē.
Ja ir vēlme maizi ilgāk uzglabāt, to var sagriezt šķēlēs un sasaldēt, pēc tam atlaidinot tik daudz, cik plānots apēst. Šādi maizes uzturvērtība būtiski nemainās. Protams, vitamīnu daudzums vairs nav tāds kā svaigi ceptā maizē, tomēr zudumi nav pārāk milzīgi.
Runājot par sagrieztu maizi – to šādi pārdod ērtības labad. Protams, tā bojājas ātrāk nekā nesagriezta maize, toties uzturvērtība nemainās.