Publicitātes foto

Vai ēdiens var uzveikt vīrusu? Uztura ieteikumi 0

Ziņu plūsma par jauno vīrusu, kas tik ļoti ietekmējusi mūsu dzīves, ir milzīga. Tajās atšķirot labāko nav vienkārši, taču iespējami. Lai ziņu plūsmā palīdzētu orientēties saviem klientiem, „Mēness aptiekas” farmaceiti saņēmuši atbildes uz šobrīd aktuāliem jautājumiem – ko galdā likt, iesaka pasaules vadošie speciālisti uztura jomā; un vai ir produkti, kas labāki nekā citi, lai maksimāli pasargātu sevi un savus mīļos no saslimšanas ar COVID19. Atbildes sagatavojusi VCA uztura speciāliste Anita Baumane.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Nu jau visi labi zinām, ka, lai palēninātu COVID-19 izplatību, ir jāievēro epidemiologu noteiktās rekomendācijas – sociālo distancēšanos, izvairoties no sabiedrisko vietu apmeklējumiem, kur pulcējas liels cilvēku skaits, ievērojot vismaz 2 m distanci no citiem un praktizējot rūpīgu roku mazgāšanu – tā pasargāsim sevi un sabiedrību kopumā, īpaši cilvēkus ar hroniskām saslimšanām un seniorus. Šie pasākumi palīdzēs būtiski ierobežot infekcijas izplatīšanos un novērst strauju saslimstības pieaugumu, līdz ar to pārmērīgu spiedienu uz veselības aprūpes sistēmu, tā liecina Slimību profilakses un kontroles centra informācija. Taču daudz mazāk runājam par to, kā izveidot sabalansētu ēdienkarti, jo sevišķi šobrīd, kad mūsu laiks pārsvarā rit mājās. Vienlaikus medijos un sociālajos tīklos daudzi dalās vai rekomendē „uztura padomus”, izplatot stāstus par vienīgajiem brīnumlīdzekļiem, kas novērš COVID -19 infekciju vai uzlabo plaušu funkciju. Jāapbēdina tos, kas noticējuši šīm vēstīm. Lielbritānijas Diētas asociācija (BDA), aicina sabiedrību un plašsaziņas līdzekļus pārtraukt pseidozinātniska satura ieteikumus par uzturu izplatīšanos saistībā ar COVID-19 pandēmiju, jo šobrīd nav pētījumu par kādu īpašu ēdienu, izstrādātu diētu vai uztura bagātinātāju, kas novērsīs COVID-19 infekciju.

Pati drošākā ēdienkarte

Šobrīd higiēnas un distances ievērošana sabiedriskajās vietās joprojām ir labākais līdzeklis, kā izvairīties no infekcijas. Taču nav tā, ka par uzturu nemaz nav padomāts!

CITI ŠOBRĪD LASA

Vitamīni. Austrālijas, Lielbritānijas, Kanādas un arī Latvijas sabiedrības veselības organizācijās izstrādātajās uztura vadlīnijās rekomendē uzņemt ar uzturu minerālvielas un vitamīnus, jo tie ir iesaistīti imūnsistēmas normālas funkcionēšanas nodrošināšanā. Tādi vitamīni, kā A, C, D un minerālvielas – selēns, varš, cinks, dzelzs tiek saistītas ar imūnsistēmas darbību. D vitamīns mūsu platuma grādos netiek uzņemts pienācīgā daudzumā, tādēļ tas būtu jālieto papildus – medikamentu vai uztura bagātinātāju formā.

Sāls. Neaizmirstot par pārējo uztura izstrādātajām uztura rekomendācijām, būtisks ieteikums ir – ierobežot sāli uzturā, t.i., ne vairāk kā 5g pievienotā sāls dienā. Amerikas Kardiologu asociācija senioriem rekomendē ierobežot sāli līdz 3 g dienā.
Cukurs. Cukura daudzums dienā – ne vairāk kā 5% no kopējā kaloriju daudzuma, ja dienas uzņemtais daudzums ir 2000 kalorijas, tas būtu aptuveni 5 tējkarotes pievienotā cukura. Atcerieties, ka arī augļi satur daudz cukura!

Tauki. Kopējais tauku daudzums 30%, no kuriem piesātinātie (sliktie tauki) ne vairāk kā 10%, uzņemot 2000 kalorijas, t.i., piesātināto tauku daudzumam nevajadzētu būt vairāk par 200 kalorijām, kas atbilst 22 gramiem “slikto” tauku. Pārējo tauku daudzumu ieteicams saņemt ar nepiesātinātajām “labajām” taukskābēm.

Šķiedrvielas. Lietot uzturā pilngraudu produktus, kā, piemēram, brūnos makaronus vai rīsus, baltmaizes vietā izvēlēties rudzu maizi, jo tā ir bagāta ar šķiedrvielām.

Olbaltumvielas. Piena produkti, zivis, gaļa, pākšaugi satur olbaltumvielas. Olbaltumvielas ir vienas no svarīgākajām vielām organismā, jo tās piedalās gandrīz visos organisma bioloģiskajos procesos. Olbaltumvielām ir īpaša loma augšanas, attīstības, šūnu un audu atjaunošanās procesā, tās labvēlīgi ietekmē imūnsistēmu.

Ūdens. Nevajadzētu aizmirst par ūdeni – veselam pieaugušajam dienas laikā ir jāizdzer sievietēm 2 l un vīriešiem 2,5 l ūdens.

Un kā ar alkoholu? Atsakies no alkoholisko dzērienu lietošanas ikdienā, jo tā tavs organisms veiksmīgāk varēs cīnīties ar infekcijas slimībām.

Reklāma
Reklāma

Vai ir droši pasūtīt gatavu ēdienu uz mājām?

Šobrīd ēdienu piegādes uz mājām atbalsta vietējos uzņēmumus, kas tagad ir viņu vienīgais ienākumu avots. Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, visticamāk, COVID-19 netiek pārnests caur pašu pārtiku. Jebkurš risks, visticamāk, var rasties no cieša kontakta ar darbinieku, kurš piegādā pārtiku. Tomēr ēdināšanas uzņēmumiem un piegādes pakalpojumiem jāievēro vietējo veselības dienestu vadlīnijas par pārtikas nekaitīgumu un jāveic regulāra darbinieku pārbaude COVID-19 simptomu novēršanai. Daudzas iestādes tagad piedāvā pārtikas piegādi ar minimālu kontaktu vai bez kontakta, piemēram, veicot priekšapmaksu. Saņemot pasūtīto ēdienu, būtu ieteicams ēdienu uzlikt uz šķīvja un izmest ēdiena iepakojumu, kā arī rūpīgi nomazgāt rokas un pēc tam tās dezinficēt.

Samērojam apēsto ar kustību intensitāti!

Sakarā ar COVID-19 pandēmiju, mēs lielāko daļu laika pavadām mājās un kustību ir mazāk. Samērojiet savu ēdienkarti ar fizisko aktivitāti, izvērtējot savu porcijas lielumu, lai saglabātu ķermeņa svaru ieteiktajās robežās!

https://www.bda.uk.com/resource/there-is-no-diet-to-prevent-coronavirus.html

https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/2020/03/25/food-safety-nutrition-and-wellness-during-covid-19/