
Vai Dubaijas šokolādi varam uzskatīt par augstas kvalitātes produktu? Jaunākie testi raisa bažas 0
Dubaijas šokolāde, kas guvusi popularitāti sociālajos tīklos un tiek reklamēta kā augstas kvalitātes našķis, atkal ir nonākusi uzmanības centrā pēc nesen veiktajiem laboratoriskajiem izmeklējumiem, vēsta “Der Spiegel”.
Vācijas patērētāju organizācija Stiftung Warentest veica laboratoriskos izmeklējumus sešām dažādu ražotāju Dubaijas šokolādēm, un rezultāti nebija iepriecinoši – neviena no tām neatbilda augstas kvalitātes standartiem, un divās tika atklāts īpaši augsts kaitīgo vielu saturs.
“Neviens no testētajiem Dubaijas šokolādes produktiem neattaisno savu augsto cenu – tie neizceļas ne ar īpašu garšu, ne kvalitāti. Tieši pretēji – divos paraugos tika konstatēts bīstami augsts piesārņojuma līmenis,” norāda eksperti.
Kas apšauba Dubaijas šokolādes kvalitāti? Testēto produktu cenas svārstījās no 7 līdz pat 25 eiro par 100 gramiem, tomēr, kā norāda eksperti, četras no sešām testētajām šokolādēm vispār nedrīkstētu atrasties tirgū.
Izrādās, ka vairākos gadījumos bija nopietni pārkāpti pārtikas drošības standarti. Pirmkārt, tika atklāti nepareizi norādīti sastāvdaļu saraksti un uzturvērtības dati, kas var maldināt patērētājus par produkta īsto sastāvu. Dažos produktos arī trūka svarīgas informācijas par alergēniem, kas apdraud cilvēkus ar alerģijām. Turklāt tika konstatēti kancerogēni savienojumi, piemēram, 3-MCPD un glicidilēteri, kas bieži sastopami rafinētā palmu eļļā un var būt īpaši kaitīgi cilvēka veselībai.
Vienā no zīmola “Le Damas” šokolādēm tika konstatēti aflatoksīni jeb indīga viela, kas rodas pelējuma rezultātā un var izraisīt smagas saslimšanas, piemēram, aknu bojājumus un pat vēzi.
Stiftung Warentest pārstāvji norāda, ka, lai gan šokolādes patēriņš, iespējams, neradīs kaitējumu veselībai, šāds piesārņojuma līmenis ir nepieņemams produktam, kas tiek reklamēts kā augstas kvalitātes izstrādājums.