Vai diedzēšanas traukos iespējams vieglāk iegūt dīgstus un zaļumus? Žurnālistes Aijas Geidas eksperiments 0
Kamēr dārzā nekas neaug, itin viegli traukā uz palodzes varam sagādāt lociņus, dīgstus un diedzēt sēkliņas, tādējādi nodrošinot ģimeni ar vitamīniem. Šoreiz eksperimentējam, vai speciālajos diedzēšanas traukos iespējams vieglāk iegūt diedzējumus un dīgstus.
Sēkliņas var diedzēt dažādi – burkā, uz paplātes vai šķīvja, auglīgā melnzemē. Piemēram, brokoļu, sīpolu, lucernas mazās sēkliņas izdevīgāk diedzēt burkā, jo uz šķīvja dīgsti ieķeras pārseguma materiālā (marlītē vai virtuves papīra dvielī) un grūtāk arī tos noskalot. Redīsus, kviešus, visu veidu pupiņas viegli diedzēt uz šķīvja, bet saulespuķu, sojas, zirņu dīgstus visērtāk iegūt, sēkliņas liekot uz melnzemes un viegli piespiežot. Iesācēji nereti jūtas vīlušies, jo pieļautās kļūdas sabojā rezultātu – sēkliņas vai nu sasmok un sapelē, vai izdīgst tikai katra trešā. Tāpēc galvenais jautājums – vai speciālie diedzēšanas trauki atvieglo šo procesu?
Trīs plauktos vienlaikus
No dažādajiem diedzēšanas traukiem es izvēlējos lielo trīs līmeņu bunduli, kurā vienlaikus var izdiedzēt līdz trim sēklu veidiem. Latvijas tirgū šādu trauku piedāvā vairāki ražotāji. Tas sastāv no trim caurspīdīgiem paliktņiem 20 cm diametrā, vāka, trim drenāžas sifoniem un ūdens savācējtrauka.
1. Diedzēšanas trauka paplātes un ūdens savācējtrauku rūpīgi izmazgā. Pēc tam tā apakšējo daļu novieto uz līdzenas virsmas, lai ūdens vienmērīgi var iztecēt cauri visiem stāviem, katrā paplātē samitrinot visas sēkliņas.
2. Sarkanos ventiļus jeb drenāžas sifonus taisni, bet ne pārāk cieši uzliek uz drenāžas cauruļu galiem. Tie nodrošina vienmērīgu ūdens plūsmu sēklu diedzēšanas ierīcē un uztur nepieciešamo mitruma līmeni.
3. Diedzēšanas traukā plānā kārtā izber sēkliņas. Vienā paplātē var būt gan dažādu sēklu maisījums, gan tikai viena veida sēklas. Izmanto speciāli diedzēšanai paredzētās sēklas, graudus un pākšaugus, ko iegādājas tirgū no zemniekiem.
Galvenais, lai sēklas nebūtu kodinātas!
4. Trauka augšpusē ielej 1–1,5 litrus remdena ūdens. Tam jābūt tik daudz, lai radītu spiedienu uz ventiļiem un varētu brīvi aizplūst no pirmās paplātes, tādējādi apūdeņojot arī zemākos stāvus. Liekais ūdens beigās notecēs apakšējā tvertnē, un to pirms nākamās ūdens liešanas iztukšo un izskalo. Ūdeni papildina divas reizes dienā – no rīta un vakarā. Vislabāk izmantot avota vai filtrētu ūdeni, tas nedrīkst būt ar piemaisījumiem un hlora smaržu.
5. Diedzēšanas traukus liekot citu virs cita, jāraugās, lai sarkanie ventiļi atrodas nevis viens uz otra, bet gan pretējās trauka pusēs. Tas ir svarīgi, lai ūdens vienmērīgi izplūstu cauri, pilnībā samitrinot katru paplāti un novēršot sēkliņu iekalšanu.
6. Augšējo trauku cieši aizver ar vāku, lai nodrošinātu piemērotus diedzēšanas apstākļus, pasargātu asnus no putekļiem un mājdzīvniekiem, kas nereti kāro zaļumus un mēģina tos pagaršot. Trauku novieto gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros.
Vai izdīgst vienmērīgi?
Paplātēs esošie drenāžas sifoni nodrošina sēklām vai graudiem tik daudz ūdens, cik tiem vajadzīgs, līdz ar to nav iespējams pārlaistīt vai iekaltēt. Turklāt pa ventilācijas atverēm sēklu diedzēšanas paliktņos tiek pilnībā izvadītas gāzes. Sēklas un graudi dīgstot izdala siltumu, kas paliek trauka iekšpusē, sēkliņas izdīgst ātrāk nekā šķīvī zem marles.
Speciālajā traukā ir stabila, mitra vide diedzēšanai, sēklas netiek pakļautas apkārtējās vides temperatūras svārstībām, tāpēc nesasmok un nepelē, izdīgst vienmērīgi. Galvenais ir atcerēties no rīta un vakarā ieliet augšējā traukā ūdeni un no apakšējā to izliet. Nav nepieciešams sēklas papildus skalot. Šis ir labs risinājums iesācējiem un aizņemtajiem. Ja nav iespējams sēklas dienā nomazgāt un aprasināt, var diedzēt burkā vai šādā traukā, bet uz paplātes vai šķīvja sēklas var iekalst.