Vai ārstniecībai der arī dārza rožu augļi? Vijas Eniņas padomi, kā tos vislabāk pagatavot 0
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Šogad rozēm daudz augļu. Vai ārstniecībai der arī dārza rozes? Kā labāk tos gatavot?” jautā Aina no Babītes.
“Veselības stiprināšanai vienlīdz labi der gan dārza rožu, gan mežrozīšu augļi,” skaidro farmācijas doktore Vija Eniņa. Dažām tagad populārajām parka rozēm ir sevišķi skaisti auglīši, kas der gan dekoram, gan pārtikai. Nav vērts vākt vienīgi melnos auglīšus, kas mēdz būt maijrozēm.
Auglīšos ir daudz vitamīnu, flavonoīdu un citu vērtīgu vielu, turklāt tie ir garšīgi.
Vāc un kaltē
Auglīši vācami, kamēr tie vēl stingri un nav bijis krietna sala. Tad tos varēs labi izkaltēt. Protams, jo lielāki auglīši, jo vairāk labuma un vieglāk tīrīt. Vienkāršākajā variantā auglīšus var tikai savākt, nogriezt kauslapu cekuliņus un bērt plānā kārtā žāvēties.
Vispirms var likt ap 90 grādu temperatūrā. Kad jau manāmas izmaiņas auglīšos, turpina kaltēt 50–60 grādos. Taču auglīši itin labi izžūs arī uz apkures radiatoriem. Turklāt tad nav jāuzmana grādi un papildus jātērē elektrība vai gāze, jo auglīši jāžāvē diezgan ilgi.
Tīra cītīgi
Lielākais auglīšu trūkums – tajos esošās sēkliņas (riekstiņi) ir iepakotas nejaukos, sīkos matiņos. Smalkākajā drogu gatavošanas variantā auglīšus iztīra. Darbs būs ilgs un piņķerīgs, taču pūļu vērts. Katru auglīti pārgriež, ar karotīti izgrebj saturu un izslauka ar papīra dvielīti. Cenšas izslaucīt pēc iespējas visus matiņus. Kaltēšanai paredzētos auglīšus nedrīkst skalot.
Kaltētos auglīšus – gan veselos, gan iztīrītos – var lietot kā tīru drogu tējās vai pievienot citām tējām, piemēram, maisījumos ar raudeni, kumelītēm, piparmētru u.c. Gatavojot tējas, drogas mazliet pavāra. Labi pagatavot izvilkumu termosā – vakarā auglīšus aplej ar karstu ūdeni un notur visu nakti. No rīta vērtīgs padzēriens ir gatavs. Ja auglīši bijuši tīrīti, tos ieteicams apēst. Ja arī jutīs kādu matiņu, tas vairs nebūs tik kodīgs.
Vāra sīrupu un zapti
No mežrozītēm populāri gatavot sīrupu. Metodes ir dažādas. Piemēram, iztīrītos auglīšus pārlej ar ūdeni un vāra. Tad nokāš, šķidro atlikumu izspiež caur marli. Cukuru pievieno attiecībā 1:1 vai 1:1,5, vai mazāk, ja glabā ledusskapī.
Var mēģināt arī vārīt sīrupu no veselajiem auglīšiem, jo satīrīšana nav joka darbiņš (tikai noņemot kauslapiņas). Var arī auglīšus vārīt saldā sīrupā un tad nostādināt, nokāst. Saldi pliekanās garšas uzlabošanai der piespiest citrona sulu. Taču veselīgāk būs drogas lietot kā izvilkumus, tējās, nevis sīrupā. Arī cukura lietošanu labāk samazināt.
Dažkārt iesaka vākt arī mīkstos auglīšus un vārīt ievārījumos (to var darīt arī no stingrajiem). Lai atbrīvotos no matiņiem, iztīrītos augļus vairākas reizes skalo ūdenī. Taču, jārēķinās, ka raksturīgie matiņi tomēr būs jūtami, pat ja tiks rūpīgi tīrīti.
Mežrozītes mīl augt industriālajās zonās, ceļmalās. Jāizvērtē, vai tas būs droši pārtikai.