Vai alumīnija katls der ievārījumam? 0
“Vai zaptes var vārīt alumīnija katlā?” EDVĪNS KAMOLS RĪGAS NOVADĀ
Lai ievārījums būtu kvalitatīvs, nepieciešams katls ar biezām malām un apakšu, vislabāk, ja tas gatavots no nerūsējoša tērauda. Tāds labi uztur siltumu, ievārījums reti kad piedeg. Var vārīt arī emaljētajos, bet tiem parasti ir plānas sieniņas. Alumīnija katlā ievārījums ātri piedeg. Pat vissaldākajās ogās ir skābes, kas veicina nevēlamu ķīmisku reakciju ar šo metālu, turklāt ievārījuma garša atšķiras.
Ja nav citas izvēles, var gatavot ēdienu alumīnija traukos, bet nekādā gadījumā nevajadzētu tajos uzglabāt. Alumīnijam ir negatīva īpašība – pastāv risks, ka skābju, sārmu un sāļu ietekmē šādā traukā gatavots ēdiens var būt veselībai kaitīgs. Toties šis metāls ir viegls, lēts, labi vada siltumu un ilgi kalpo, tāpēc no tā joprojām ražo pannas un katlus. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj alumīnijam izveidot, piemēram, keramisko vai pretpiedeguma pārklājumu, tādējādi pats metāls nenonāk tiešā saskarē ar pārtikas produktiem.
Alumīnija katli neder plītīm ar indukcijas virsmu, jo alumīnijs nav magnētisks materiāls.