Uzzinām vairāk par alu! Interesanti fakti un ieteikumi, kā baudīt alu 0
LIDO alus darītava izpētījusi un apkopojusi interesantus faktus par alu, kas mūsdienās ir trešais populārākais dzēriens pēc ūdens un tējas. Piemēram, tikai retais zina, ka pirmie profesionālie aldari bijušas sievietes, senāk ar alu ārstēja mēri un holēru, bet līdz šim stiprākais izgudrotais alus satur 67,5 % alkohola. Tāpat LIDO iesaka, kādi alus veidi sader ar dažādiem ēdieniem un piecus pareizas alus baudīšanas likumus. Plānots, ka Līgo svētkos tiks izdzerti aptuveni 2800 litri LIDO alus.
Kaut arī alus popularitāte Latvijā un pasaulē strauji pieaug – mūsdienās alus ir trešais populārākais dzēriens pēc ūdens un tējas, tā lietošanas paradumi gadu gaitā ir būtiski mainījušies. LIDO alus darītava, kas ir pirmā restorāna tipa mini alus darītava Latvijā un līdz šim saražojusi 3,7 miljonus litru alus, izpētījusi, ka mūsdienās alus visbiežāk ir maltītes sastāvdaļa – to dzer, ēdot šašliku, kaltētas zivis, ķiploku grauzdiņus vai kartupeļu čipsus, kamēr viduslaiku Eiropā ar alu ārstēja mēri un holēru, jo toreizējie mediķi šim dzērienam piedēvēja ļoti spēcīgas dziedinošas īpašības. Un viņiem bija zināma taisnība, jo mazās devās nefiltrēts alus tiešām ir ļoti veselīgs – tas satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, piemēram, folskābi, hromu un cinku, kas uzlabo sirds un smadzeņu darbību, kā arī garastāvokli un kopējo labsajūtu. Turklāt alus raugs ir vienīgais dabīgais B vitamīnu avots.