Foto LETA

Uzturs vēža slimniekam – efektīvs, bet bez maģijas 0

Nav neviena brīnumprodukta, ēdiena, kas spēj pasargāt no onkoloģiskās slimības. Taču uzturam ir milzīgs potenciāls mazināt vēža attīstības risku. Tāpēc ir vērts mainīt savus ēšanas ieradumus, ja tas vēl nav izdarīts.

Reklāma
Reklāma
TV24
“Laikam par to nevaru stāstīt, bet…” Rajevs atklāj iepriekš nedzirdētu informāciju par Rinkēviča un Trampa telefonsarunu
“Baidens nolēmis skaisti aiziet no dzīves, paņemot sev līdzi ievērojamu daļu cilvēces.” Medvedevs biedē ar Trešo pasaules karu
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
Lasīt citas ziņas

“Kad onkoloģiskā slimība ir izārstēta, jāsaglabā tādi paši uztura principi, kā cenšoties samazināt risku saslimt ar vēzi,” uzsver dietoloģe un Rīgas Stradiņa universitātes docente Laila Meija.

Pats svarīgākais, lai ēdienkartē būtu pietiekami daudz augu valsts produktu, tātad dažādu dārzeņu un pākšaugu, pilngraudu produktu un augļu. Katrā ēdienreizē tiem jābūt visvairāk – divām trešdaļām vai vēl labāk trim ceturtdaļām šķīvja – salīdzinot ar citiem produktiem.

Produkti cīnītāji

CITI ŠOBRĪD LASA

Zinātnieki nepārtraukti veic pētījumus ar dažādiem produktiem, vērtējot pretvēža iedarbību.

* Piemēram, par ļoti derīgiem atzīti kāpostu dzimtas dārzeņi. Tātad izvēlies vietējos galviņkāpostus, ziedkāpostus, rāceņus, kāļus, brokoļus un Briseles kāpostus. Tie gan kavē vēža veidošanos, gan esoša audzēja progresēšanu.

Jāpiebilst, ka šīs dzimtas dārzeņi visvairāk pētīti saistībā ar plaušu, priekšdziedzera un zarnu vēža riska mazināšanu.

* Ļoti vērtīgas ir ogas. Pētījumos noskaidrots, ka, piemēram, zemenēs un avenēs ir daudz elagskābes, kas palīdz organismam cīņā ar kancerogēnām vielām, kā arī kavē vēža šūnu augšanu. Elagskābe palīdz pasargāt no ādas, urīnpūšļa, plaušu, barības vada un krūts vēža. Tāpat iedarbojas arī mellenes, ķirši un dzērvenes. Jābauda arī visas citas vietējās ogas.

* Ne dienu bez ābola! Atzīts, ka šajā auglī esošās bioloģiski aktīvās vielas pasargā šūnas, neļauj veidoties ļaundabīgajam audzējam, kavē vēža augšanu un veicina nelāgo šūnu bojāeju. Pētījumos noskaidrots, ka, regulāri mielojoties ar āboliem, mazinās plaušu un zarnu vēža risks.

* No sīpolu ģints augiem visvairāk pētīta ir ķiploka iedarbība. Tajā ir vielas, kas palīdz organismam pašam iznīcināt vēža šūnas. Tomēr ir arī blakusefekti, piemēram, nelāga mijiedarbība ar atsevišķiem medikamentiem.

* Pētnieki iesaka ēst ķirbi, kas satur alfa karotīnus, no kuriem organismā veidojas A vitamīns. Tas palīdz saglabāt šūnu funkcijas.

Reklāma
Reklāma

* Pašmāju lapu salāti darbojas kā antioksidanti un var kavēt krūts, ādas, plaušu un kuņģa vēža augšanu.

Svarīgi!

Der ielūkoties interneta vietnēs, kur parādās jaunākā informācija angļu valodā, kas ataino pētījumus par produktiem, saistībā ar to ietekmi uz ļaundabīgiem audzējiem, piemēram: www.aicr.org/reduce-your-cancer-risk/diet/

www.wcrf.org/int/research-we-fund/our-cancer-prevention-recommendations

www.cancerresearchuk.org/about-cancer/causes-of-cancer/diet-and-cancer

Visu rakstu lasiet žurnāla 36,6°C aprīļa numurā vai tā elektroniskajā versijā!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.